• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Ο Μακρόν παρακάμπτει τη Βουλή για την έγκριση του συνταξιοδοτικού

    • NewsRoom
    Εμανουέλ Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν


    Τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με μια ειδική διαδικασία, πέρασε χωρίς ψηφοφορία από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, εν μέσω φωνών και συνθημάτων από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

    Η κίνηση αυτή, με τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος (προεδρικό διάταγμα που παρακάμπτει την Εθνοσυνέλευση), εξασφαλίζει την έγκριση του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, ωστόσο δείχνει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

    Η Μπορν έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες, καθώς έφτασε στην Εθνοσυνέλευση για να ανακοινώσει την ειδική διαδικασία. Η συνεδρίαση διακόπηκε για δύο λεπτά, αφού αριστεροί βουλευτές, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, εμπόδισαν την Μπορν να μιλήσει. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Όχι στα 64 χρόνια».

    Όταν η συνεδρίαση συνεχίστηκε, η Μπορν πήρε τον λόγο, αλλά η ομιλία της «πνίγηκε» σε μεγάλο βαθμό από αποδοκιμασίες και συνθήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης και φωνές που ζητούσαν «παραίτηση», σε μια σπάνια χαοτική σκηνή στο γαλλικό κοινοβούλιο.

    «Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι αντάξια της γαλλικής δημοκρατίας. Μέχρι το τέλος, το κοινοβούλιο γελοιοποιήθηκε, ταπεινώθηκε», δήλωσε ο Φαμπιέν Ρουσέλ, επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Διαβάστε επίσης

    Ελβετία: Για πρώτη φορά τάσσεται υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ

    Ρωσία: Ο Πούτιν λέει στους δισεκατομμυριούχους να βάλουν τον πατριωτισμό πάνω από τα κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ