• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Υποχωρεί η δημοτικότητα του Μακρόν, κερδισμένη η Λεπέν

    Μαρίν Λεπέν

    Μαρίν Λεπέν


    Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήταν ο μεγαλύτερος ωφελούμενος της γαλλικής δυσαρέσκειας για την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με έρευνα της Ifop για την εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

    Εάν οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνταν την Κυριακή, το 26% από τους 1.094 ενήλικες που ρωτήθηκαν μέσω του Διαδικτύου στις 20-21 Μαρτίου δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν τους υποψηφίους της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν. Πρόκειται για ποσοστό  5 μονάδες υψηλότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση τον Νοέμβριο.

    Μια ομάδα κομμάτων που υποστηρίζει τον Μακρόν θα λάμβανε τις ψήφους του 22% των ερωτηθέντων, μειωμένες κατά 5 μονάδες. Η αριστερή συμμαχία Nupes του Μεναλσνόν θα λάμβανε 26%, καταγράφοντας άνοδο 1 μονάδας.

    Πέρα από τους ήδη ψηφοφόρους της, η Λεπέν λαμβάνει ισχυρή υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων που δεν δηλώνουν καμία συγκεκριμένη πολιτική πεποίθηση, με σχεδόν το ένα τρίτο να δηλώνει ότι θα υποστήριζε έναν υποψήφιο του κόμματός της, σύμφωνα με το Ifop.

    Το περιθώριο λάθους στη δημοσκόπηση ήταν γύρω στις 2,5-2,8 μονάδες.

    Στον πρώτο γύρο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, η ομάδα του Μακρόν είχε 26,9% υποστήριξη, μπροστά από το Nupes με 26,3% και την Εθνική Συσπείρωση με 19,2%.

    Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά απεργιών και πορείων σε όλη τη Γαλλία από τα μέσα Ιανουαρίου ενάντια στην αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος από την κυβέρνηση. Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αφού η κυβέρνηση επέλεξε να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος για να αποφευχθεί η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

    Διαβάστε επίσης

    Μπορέλ: Εντός Απριλίου η πρόταση της Κομισιόν για την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

    Ουκρανία: Ζητεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα ρωσικά πυρηνικά στην Λευκορωσία



    ΣΧΟΛΙΑ