• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Η ώρα της μεγάλης μάχης μεταξύ Μακρόν και Λεπέν – Κλειδί το ποσοστό της αποχής

    • NewsRoom
    Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν

    Μαρίν Λεπέν και Εμανουέλ Μακρόν


    Η μεγάλη ώρα για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Γαλλίας έφτασε. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα Κυριακή 24 Απριλίου για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν. Μια μάχη που παρά το ξεκάθαρο δημοσκοπικό προβάδισμα του νυν προέδρου, εξακολουθεί να θεωρείται αμφίρροπή.

    Ο Εμμανουέλ Μακρόν, με μια νίκη του θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας, μετά από δύο δεκαετίες, που θα έχει καταφέρει να κερδίσει μια δεύτερη θητεία. Αντίθετα, μια νίκη της ευρωσκεπτικίστριας Λεπέν, με λαϊκιστικές έως ακροδεξιές τάσεις, θα σημάνει την πρώτη φορά που η Γαλλία θα αποκτήσει μια γυναίκα πρόεδρο.

    Οι δύο αντίπαλοι είχαν βρεθεί αντιμέτωποι σε μια παρόμοια μάχη και το 2017, όταν ο  Εμμανουέλ Μακρόν είχε μια άνετη νίκη απέναντι στη Λεπέν. Σε αντίθεση με τότε, το 2022, ο Μακρόν έχει να αντιμετωπίσει κυρίως την φθορά που προακάλεσαν τα 5 χρόνια εξουσίας, σε μια περίοδο συνεχών διεθνών κρίσεων αλλά και εσωτερικών διαμαρτυριών για την πολιτική του.

    Η νέα μάχη εξελίχθηκε σε πολλά μέτωπα, με την οικονομία αλλά και τις σχέσεις με την Ευρώπη και τη Ρωσία να αποτελούν βασικά στοιχεία της πολιτικής ατζέντας. Ο Μακρόν δεσμεύτηκε να αλλάξει την οικονομία και να διατηρήσει τις κοινωνικές παροχές, ενώ η Λεπέν υποσχέθηκε να καλύψει τις ανάγκες των μικρομεσαίων και να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) ενώ τα εκλογικά κέντρα θα μείνουν ανοιχτές στις μεγάλες πόλεις, ενώ στις πιο μικρές θα κλείσουν περίπου στις 6-7 το απόγευμα. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 10 το βράδυ, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα του Πάσχα. Αν μάλιστα η διαφορά είναι μικρή, τότε δεν αποκλείεται ο νικητής των εκλογών να ξεκαθαρίσει την Τρίτη.

    Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θα ορκιστεί στις  13 Μάιου

    Υπέρ του Μακρόν οι δημοσκοπήσεις, κλειδί η αποχή

    Από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, το σύνολο των δημοσκοπήσεων έδειξαν πως ο νυν πρόεδρος έχει σαφές προβάδισμα έναντι της Λεπέν.

    Οι δημοσκοπήσεις υπολογίζουν ότι η διαφορά του Μακρόν από την Λε Πεν θα είναι περίπου 6-15%

    Όμως, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την αποχή, η οποία αναμένεται να  κινηθεί σε υψηλό ποσοστό.

    Αν προσέλθουν λιγότεροι πολίτες από ότι αναμένεται, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νίκης της  Λεπέν.

    Τα Γαλλικά ΜΜΕ καλούν σε ψήφο υπέρ του Μακρόν

    Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας κάλεσαν το κοινό τους να ψηφίσουν τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, τον Εμανουέλ Μακρόν, στον σημερινό αποφασιστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Ο ένοικος του Ελιζέ αναμετράται σήμερα με την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, για δεύτερη φορά, με πολιτικούς παρατηρητές σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν στενά για να διαπιστώσουν εάν η συντονισμένη προσπάθεια του επιτελείου της κόρης του Ζαν-Μαρί Λεπέν για να αμβλυνθεί η εικόνα της και να διευρυνθεί η απήχησή της θα φέρει –ή όχι– μείζονα πολιτική ανατροπή με παγκόσμιο αντίκτυπο.

    Η εφημερίδα Le Parisien κάλεσε τους αναγνώστες της να μην «επιδεινώσουν την παγκόσμια κρίση» ψηφίζοντας «μια λαϊκίστρια υποψήφια». Η νίκη της κυρίας Λεπέν θα σήμαινε το ακριβώς αντίθετο από την εθνική ενότητα που είναι απαραίτητη το τρέχον διάστημα, επιχειρηματολόγησε η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος η υποψήφια της άκρας δεξιάς η Γαλλία θα μετατραπεί σε αναξιόπιστο εταίρο.

    Οι συντηρητικές εφημερίδες Le Monde και Le Figaro προειδοποίησαν και οι δύο στα κύρια άρθρα τους εναντίον του εφησυχασμού λόγω του προβαδίσματος του αρχηγού του κράτους στις δημοσκοπήσεις. «Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να συμβάλετε να προληφθεί η έλευση στην εξουσία της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, της Μαρίν Λεπέν: να ψηφίσετε τον αντίπαλό της, τον Εμανουέλ Μακρόν», τόνισε η Μοντ, προσθέτοντας πως κάνει αυτή την παραίνεση παρά τα σφάλματα του απερχόμενου προέδρου και τις ευθύνες που του αναλογούν κατ’ αυτή για την ενίσχυση της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στη Γαλλία.

    Η αποχή «δεν είναι επ’ ουδενί χρήσιμη για να σωθεί η χώρα μας από το χείρον», πρόσθεσε το κύριο άρθρο της Μοντ.



    ΣΧΟΛΙΑ