• Διεθνής πολιτική

    Γαλλία: Οι αγρότες ετοιμάζονται να αποκλείσουν το Παρίσι τη Δευτέρα

    • NewsRoom
    αγρότες στη Γαλλία σε διαδήλωση


    Έτοιμα να αποκλείσουν την περιοχή του Παρισιού δηλώνουν τα συνδικάτα των αγροτών, αφού τα μέτρα που δεσμεύτηκε η κυβέρνησης απέτυχαν να κατευνάσουν την οργή τους για το υψηλότερο κόστος παραγωγής.

    Οι αγρότες της χώρας έχουν αποκλείσει μεγάλους δρόμους στο πλαίσιο διαδηλώσεων για τη μείωση των εισοδημάτων τους και τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

    Το συνδικάτο Rural Coordination στο Lot-et-Garonne, στη νοτιοδυτική Γαλλία, δήλωσε ότι θα οδηγήσει τρακτέρ προς το Παρίσι τη Δευτέρα για να αποκλείσει τη χονδρική αγορά τροφίμων Rungis, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

    «Δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι», είπε ο Χοσέ Πέρεθ, συμπρόεδρος της περιφερειακής ένωσης, στο BFM TV το Σάββατο, αν και παραδέχθηκε πως υπήρξε κάποια  «θετική πρόοδος».

    Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ προσπάθησε την Παρασκευή να εκτονώσει την οργή των αγροτών, υποσχόμενος να αποσύρει το σχέδιο αύξησης των φόρων στα αγροτικά καύσιμα και να επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες που δεν σέβονται τους κανόνες για τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές. Επανέλαβε επίσης την αντίθεση της Γαλλίας σε μια μεγάλη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur.

    Περαιτέρω μέτρα για τους αμπελουργούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν πληγεί από απώλειες από ασθένειες που σχετίζονται με ωίδια της αμπέλου, θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau στο ραδιόφωνο Franceinfo το Σάββατο.

    Τα συνδικάτα μέχρι στιγμής δεν επηρεάζονται από τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις. Η ένωση Young Farmers, που ευθυγραμμίζεται με την ισχυρή FNSEA, ζήτησε επίσης αποκλεισμό της περιοχής του Παρισιού από το βράδυ της Κυριακής.

    «Η ιδέα είναι ότι κανένα φορτηγό δεν θα μπορεί να τροφοδοτήσει το κεφάλαιο και ότι θα κρατήσουμε μια εβδομάδα, ώστε οι ελλείψεις να γίνουν αισθητές» από το κοινό, δήλωσε ο Maxime Buizard, εθνικός διαχειριστής της Young Farmers, στο BFM TV.

    Διαβάστε επίσης

    Γαλλία: Ο Ατάλ πήρε πίσω την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες

    Γαλλία: Ο Ατάλ πήρε πίσω την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες



    ΣΧΟΛΙΑ