• Διεθνής πολιτική

    Francesco Starace (CEO Enel): «Ανόητη» η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο


    Ο Francesco Starace Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Enel είπε στο CNBC την Παρασκευή ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο ήταν «ανόητη» και υποστήριξε ότι η μειωμένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύει μια καλύτερη επιλογή μακροπρόθεσμα.

    «Νομίζω ότι επιτέλους καταλάβαμε πόσο κολλημένοι ήμασταν στο φυσικό αέριο, πόσο ανόητη είναι αυτή η εξάρτηση και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε», είπε ο Francesco Starace, ο οποίος μιλούσε στον Steve Sedgwick του CNBC.

    «Η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλύτερα, στηριζόμενος πολύ λιγότερο στα ορυκτά καύσιμα»

    Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Φόρουμ Ambrosetti στην Ιταλία, ο Starace αναφέρθηκε ότι, κατά την άποψη ορισμένων, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι το κλειδί για την ενέργεια τα επόμενα 25 χρόνια, έναν ισχυρισμό που αμφισβήτησε.

    «Διαφωνώ εντελώς, γιατί αυτή είναι μια άποψη που προέρχεται, ας πούμε, πριν από 15 χρόνια», είπε. «Ήταν λάθος εκείνη τη στιγμή; Οχι δεν ήταν. Τώρα είναι λάθος».

    «Η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλύτερα, στηριζόμενος πολύ λιγότερο στα ορυκτά καύσιμα, απ’ ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι», συνέχισε. «Θα χρειαστούν ίσως άλλα δύο χρόνια μέχρι να το καταλάβουν όλοι – αλλά είμαστε εκεί».

    Τεράστιες προκλήσεις

    Παρά αυτή την αισιοδοξία για το μέλλον, η σημερινή πραγματικότητα στο έδαφος είναι τεράστιες προκλήσεις. Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες προσπαθούν να απογαλακτιστούν από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, δείχνει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν ακόμη τα ορυκτά καύσιμα στην κοινωνία.

    Με τους ψυχρότερους μήνες να πλησιάζουν, τα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούν να ενισχύσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού. Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Starace της Enel εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη είχε προετοιμαστεί για τον επερχόμενο χειμώνα.

    «Όσον αφορά την αποθήκευση, η Ευρώπη … έκανε το σωστό», είπε, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες χώρες ήταν «αρκετά γεμάτες». «Τώρα, το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν το φυσικό αέριο κοπεί εντελώς από τη Ρωσία», συνέχισε ο Starace. «Λοιπόν, είμαστε σχεδόν εκεί, η περικοπή είναι στην πραγματικότητα σχεδόν εκεί».

    «Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει τον χειμώνα»

    «Έχουμε μια άποψη, και υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι με κάποιες θυσίες, [όπως] δύο βαθμίδες χαμηλότερη θερμοκρασία και λίγη προσοχή στην κατανάλωση φυσικού αερίου… Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει τον χειμώνα». «Το ερώτημα είναι πότε φτάνουμε στην άνοιξη [του] 2023 με εντελώς εξαντλημένα, πραγματικά, αποθέματα και αέριο ακόμα δεν ρέει», είπε.

    «Είναι σε θέση η Ευρώπη να αποκαταστήσει την αποθήκευση, με όλο το εφεδρικό σύστημα πλωτών αεριοποιητών και ενέργειας που προέρχεται από άλλα μέρη του κόσμου; Νομίζω ότι αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση».

    Ο Όμιλος Enel — του οποίου ο κύριος μέτοχος είναι το ιταλικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών — έχει δηλώσει ότι θα εγκαταλείψει την παραγωγή φυσικού αερίου έως το 2040. Σχεδιάζει επίσης να εγκαταλείψει τη λιανική αγορά φυσικού αερίου το 2040.

    Διαβάστε επίσης

    Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία στο NATO

    Πεσκόφ: Η Ρωσία θα σταματήσει την πώληση πετρελαίου σε χώρες που επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές

    Σοϊγκού: Η Ουκρανία διαπράττει πυρηνική τρομοκρατία στη Ζαπορίζια



    ΣΧΟΛΙΑ