Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η ανακοίνωση από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ότι θα αυτοδιαλυθεί και θα καταθέσει τα όπλα είναι ιστορική όσον αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Θα παρακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα», τόνισε ο Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ‘Αγκυρα μετα τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Συρίας και της Ιορδανίας.

1

«Νομίζω ότι η απόφαση που έλαβε το PKK είναι μια ιστορική και σημαντική απόφαση. Θεωρώ την απόφαση αυτή πολύ σημαντική, ιδίως όσον αφορά τη μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας. Φυσικά, υπάρχουν πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν μετά τη λήψη αυτής της απόφασης. Θα τα παρακολουθήσουμε στενά.

Η μεγαλύτερη ευχή μας είναι ο χώρος της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ευημερίας και της ασφάλειας που αναπτύσσουμε στην Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια να επεκταθεί περαιτέρω, να υπερβεί την Τουρκία και να επηρεάσει θετικά άλλα κράτη και λαούς στην περιοχή μας» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι «αν αυτή η απόφαση εφαρμοστεί με ειλικρίνεια και με τρόπο που να κατευνάσει και άλλες ανησυχίες, θα καταστεί μια πολύ ευοίωνη απόφαση για το μέλλον μας, για τους πολίτες μας, για όλους» και συπλήρωσε: «Απέναντι σε αυτή την ιστορική ευθύνη, εμείς, ως παιδιά αυτής της χώρας, δείχνουμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη δική μας σοφία, τη δική μας κοινή λογική, το δικό μας μυαλό και τη δική μας θέληση».

Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Ουτσούμ, επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ανακοίνωση του ΡΚΚ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη νομοθεσία της χώρας.

«Η νέα εποχή θα ενισχύσει την Τουρκία από κάθε άποψη. Όλοι συμφωνούν ότι θα γίνουν ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη Δημοκρατία και τη νομοθεσία και ότι θα εισέλθουμε σε ένα μία νέα φάση κατά την οποία θα αποκρυσταλλωθεί ένα εθνικό και πατριωτικό δημοκρατικό Δίκαιο» δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν.

Σημείωσε ακόμη ότι η ανακοίνωση του ΡΚΚ «αποτελεί την ιστορική επιβεβαίωση και διακήρυξη της ενσωμάτωσης των Κούρδων με την Τουρκική Δημοκρατία και το τουρκικό έθνος».

 

Διαβάστε επίσης 

Μητσοτάκης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας: TERNA και ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν

American Bitcoin: Εισάγεται στο χρηματιστήριο η εταιρεία που συνδέεται με την οικογένεια Τραμπ

ΕΕ: Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία