• Διεθνής πολιτική

    Έξαλλος ο Ερντογάν: Απαράδεκτη η εμπλοκή ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας στη διαμάχη για το Νακγόρνο-Καραμπάχ

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Την ενόχληση του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν οι κινήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας οι οποίες προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), στην οποία μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αρμενικού πληθυσμού της περιοχής.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε απαράδεκτο την προσπάθεια των τριών χωρών (οι οποίες συμπροεδρεύουν στην «Ομάδα Μινσκ» του ΟΑΣΕ) να εμπλέκονται στις προσπάθειες επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, δεδομένου, όπως υποστήριξε, «ότι αγνόησαν τα προβλήματα εκεί για περίπου 30 χρόνια».

    Ο Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, κάλεσε ξανά την Αρμενία να αποσυρθεί από την περιοχή του Αρτσάχ,  προκειμένου να υπάρξει «μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή». Τόσο η Ρωσία όσο και η πλευρά της Γαλλίας είχαν καταδικάσει την παρέμβαση της Τουρκίας στην περιοχή.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία συντάσσουν σήμερα μια κοινή δήλωση για τις μάχες, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη του διαλόγου, στο πλαίσιο της «ομάδας του Μινσκ».

    Στη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, ο «Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την ετοιμασία μιας κοινής διακήρυξης των αρχηγών των κρατών που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία) για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

    Η «Ομάδα του Μινσκ», που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), είναι ο κύριος μεσολαβητής στη σύγκρουση αυτή, αλλά δεν κατάφερε από τα χρόνια του 1990 να βάλει τέρμα στις συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.



    ΣΧΟΛΙΑ