• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Στη Σύνοδο Κορυφής του NATO θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντά μας


    Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντά της.

    Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που μεταδίδονται από το πρακτορείο Anadolu, έρχονται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Δύσης για αποφυγή ξένων παρεμβάσεων στα συριακά εδάφη.

    Ωστόσο, ο Ερντογάν τοποθετήθηκε και για το θέμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, προβαίνοντας σε νέα πρόκληση. «Αύριο θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας» τόνισε ειδικότερα.

    Συνάντηση με Μπάιντεν επιδιώκει ο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «είναι πολύ πιθανό» να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα υπό εξέταση ζητήματα θα επιλυθούν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, αλλά σημείωσε ότι στόχος είναι να «προσπαθήσουμε να επιλύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, ώστε η Μαδρίτη να δώσει ώθηση στις υποψηφιότητές τους, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από την πλευρά της Τουρκίας».

    Ο Σάλιβαν δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη νότια Γερμανία ότι ο Μπάιντεν παρακολουθεί «πολύ στενά» μια έντονη διπλωματική κινητικότητα γύρω από το θέμα.

    Στόλτενμπεργκ: Εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας

    Οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μέρος της διαδικασίας ένταξης στη Συμμαχία ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με την Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα ‘Αντερσον στις Βρυξέλλες.

    Ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της συμμάχου μας Τουρκίας, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας»

    Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK, ενώ εξετάζει τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.

    «Αυτά τα συγκεκριμένα βήματα αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγιση της Σουηδίας για την τρομοκρατία σε έναν πιο επικίνδυνο και πιο απρόβλεπτο κόσμο» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Διαβάστε επίσης

    Τουρκία: Συνάντηση με Μπάιντεν επιδιώκει ο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ