• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Τουρκία)

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    «Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

    «Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε, μετά τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην επίθεση, κατά την οποία οι δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.

    «Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος.

    «Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί “νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης” της Τουρκίας.

    Βίντεο-ντοκουμέντο από το «τρομοκρατικό χτύπημα» στην Άγκυρα

    Τα πρώτα πλάνα από την τρομοκρατική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα, μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.

    Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε έκρηξη στη συνοικία Τσανκάγια, με έναν από τους δράστες να σκοτώνεται τη στιγμή που πυροδοτεί τα εκρηκτικά και έναν δεύτερο να «εξουδετερώνεται» από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Το βανάκι των δύο τρομοκρατών σταμάτησε έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, στην Άγκυρα λίγα δευτερόλεπτα πριν την πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε.

    Στη συνέχεια φαίνεται ένας εκ των δύο δραστών να κατευθύνεται γρήγορα προς την πύλη του υπουργείου, ενώ ο δεύτερος πηγαίνει στο πίσω μέρος του οχήματος και εξαπολύει ρουκέτα με ένα αντιαρματικό όπλο τύπου LAV.

    Από αυτό προέρχεται και η μεγάλη έκρηξη που διακρίνεται στο βίντεο:

    Η επίθεση από άλλη κάμερα, μέσα από το υπουργείο:

    «Δύο τρομοκράτες εμφανίστηκαν με ελαφρύ εμπορικό όχημα περίπου στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών και εξαπέλυσαν επίθεση με βόμβα», διευκρίνισε στην πλατφόρμα X ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

    «Η μάχη μας θα συνεχιστεί μέχρι ο τελευταίος τρομοκράτης να έχει εξουδετερωθεί», υπογράμμισε ο Γερλικάγια.

    Ο εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για την «τρομοκρατική επίθεση».

    Λίγη ώρα νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ακούστηκε έκρηξη στη συνοικία όπου βρίσκεται το κτίριο του κοινοβουλίου αλλά και πολλά υπουργεία.

    Το τουρκικό κοινοβούλιο θα ξεκινούσε αργότερα σήμερα τις συνεδριάσεις του για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία.

    Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειξαν συντρίμμια σκορπισμένα στον δρόμο κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Από την πλευρά του το Reuters μετέδωσε εικόνες από στρατιώτες, ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής και ένα τεθωρακισμένο να έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της Άγκυρας και να έχουν κλείσει πολλούς δρόμους στην περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο και το υπουργείο Εσωτερικών.

    Προς το παρόν οι τουρκικές αρχές δεν έχουν αποδώσει την ευθύνη για την επίθεση σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση.

    Διφορούμενη θέση

    Από τον Μάιο του 2022, η Τουρκία κωλυσιεργεί στην επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας υποστηρίζοντας ότι είναι επιεικής απέναντι στους “τρομοκράτες” και τα κουρδικά κινήματα.

    Ο Ερντογάν τηρεί διφορούμενη θέση λέγοντας πως το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο και μόνο αυτό μπορεί να αποφασίσει, ή όχι, να άρει το βέτο.

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η χώρα του “επιβεβαιώνει γι΄άλλη μια φορά τη δέσμευσή της υπέρ μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την Τουρκία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας”.

    Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι προσέφεραν επίσης την υποστήριξή τους στην Τουρκία, εκφράζοντας την “αλληλεγγύη” τους και καταδικάζοντας την επίθεση, αρχίζοντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε “συγκλονισμένος”. Η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, καθώς και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα καταδίκασαν επίσης την επίθεση.

    Η Άγκυρα υπήρξε το θέατρο πολλών επιθέσεων το 2015-2016 την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι Κούρδοι αυτονομιστές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Στην τελευταία από αυτές, τον Μάρτιο του 2016, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην κεντρική συνοικία Κιζιλάι, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 125. Η ευθύνη για την επίθεση αποδόθηκε στην TAK, μια μικρή ριζοσπαστική οργάνωση που πρόσκειται στο PKK.

    Τον Οκτώβριο του 2015, μια επίθεση μπροστά στον κεντρικό σταθμό της Άγκυρας η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε στο ΙΚ προκάλεσε τον θάνατο 109 ανθρώπων.

    Για την τελευταία επίθεση που καταγράφηκε στο τουρκικό έδαφος στις 13 Νοεμβρίου 2022, σε εμπορική αρτηρία της Κωνσταντινούπολης (έξι νεκροί, 81 τραυματίες), δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης αλλά αποδόθηκε από τις αρχές στο PKK.

    Διαβάστε επίσης:

    “Τρομοκρατική επίθεση” στην καρδιά της Άγκυρας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών

    Ισπανία: Φωτιά σε νυχτερινό κέντρο στη Μούρθια – 7 νεκροί, αρκετοί αγνοούμενοι

    Τραγωδία στον Ωρωπό: Αρματοφόρο που συμμετείχε στην άσκηση «Παρμενίων» παρέσυρε και σκότωσε 70χρονη



    ΣΧΟΛΙΑ