• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν για Σουηδία: Δεν υποστηρίζουμε ακόμα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας


    Η Σουηδία δεν έχει κερδίσει ακόμη την υποστήριξη της Τουρκίας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας στο Βίλνιους τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Τετάρτη.

    «Οι προσδοκίες της Σουηδίας δεν σημαίνουν ότι θα τις αποδεχτούμε», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Bloomberg και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στις ελπίδες της Στοκχόλμης να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο του Βίλνιους.

    Υποκινούμενες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αυξανόμενη απειλή που προέρχεται από τη Μόσχα, η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν επίσημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι και αργότερα δεσμεύτηκαν να ενταχθούν μαζί στη συμμαχία.

    Αλλά η υποψηφιότητα της Σουηδίας δεν έχει εγκριθεί ακόμη — σε αντίθεση με αυτή του ανατολικού γείτονά της.

    Η Τουρκία αναβάλλει την έγκριση της σουηδικής υποψηφιότητας επικαλούμενη ανησυχίες για υποστήριξη της Στοκχόλμης σε κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές — συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει οπαδούς στη Σουηδία αλλά είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.

    Στα τέλη Μαΐου, η σουηδική κυβέρνηση είπε ότι είχε επικαιροποιήσει την εσωτερική νομοθεσία της για την τρομοκρατία, ώστε να συμπεριλάβει μια συγκαλυμμένη αναφορά στο PKK, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες δεσμεύσεις για να αμβλύνει τις ανησυχίες της Άγκυρας — αλλά ο Ερντογάν δεν είχε ακόμα πειστεί.

    «Η Σουηδία πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξουδετερώσει ό,τι κάνει αυτή η τρομοκρατική οργάνωση», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα Τετάρτη. «Με την υφιστάμενη κατάσταση, δεν μπορούμε να έχουμε θετική προσέγγιση».

    Η ένταξη της Σουηδίας —και της Ουκρανίας— στο ΝΑΤΟ θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου.

    Εκπρόσωποι από τη Σουηδία, την Τουρκία και τη Φινλανδία συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη στην Άγκυρα για να συζητήσουν το θέμα, γράφει το Politico.

    Διαβάστε επίσης:

    Πύλος: Επεισόδιο μεταξύ Σακελλαροπούλου και αλληλέγγυων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

    Eurostat: Αντιμέτωπο με φτώχεια το 22% των Ευρωπαίων – Η θέση της Ελλάδας

    TotalEnergies: Εξαγοράζει το 17,5% της NextDecade

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ