• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Επιθεώρηση από αέρος του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» – Σε ποια περιοχή θα κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο

    • NewsRoom

    O Τούρκος πρόεδρος επιθεωρεί από αέρος το τουρκικό γεωτρύπανο/Φωτογραφία: Twitter/Recep Tayyip Erdoğan


    Στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας βρέθηκε πριν λίγη ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιθεώρησε από αέρος το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» προτού προσγειωθεί το ελικόπτερο που τον μετέφερε στο πλωτό γεωτρύπανο.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος επιθεώρησε το γεωτρύπανο κι αφού συζήτησε με αξιωματούχους, ξεκίνησε η φιέστα για τον απόπλου του.

    Σε δηλώσεις του αργότερα ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί 55 χιλιόμετρα έξω από τις ακτές της Αττάλειας, στην περιοχή Gazi Paşa στη νότια Τουρκία.

    Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι το γεωτρύπανο θα κινηθεί «εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας», οπότε, όπως ανέφερε «δεν θα χρειαστούμε άδεια από κανέναν».

    H NAVTEX

    Η τουρκική Navtex με τη θαλάσσια περιοχή που θα κινηθεί το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι η ακόλουθη:

    TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
    TURNHOS N/W : 0770/22
    MEDITERRANEAN SEA
    1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YORUKLER-1 AREA BOUNDED BY;
    36 03.87 N – 031 54.26 E
    36 05.88 N – 031 54.23 E
    36 05.90 N – 031 56.70 E
    36 03.90 N – 031 56.73 E
    10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

    Προκλητικός ο Ακάρ πριν τον απόπλου του γεωτρύπανου

    Λίγο πριν την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στη Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αυξάνει την ένταση με προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα.

    Ο Χουλουσί Ακάρ στόχευσε αυτή τη φορά το Καστελόριζο μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα.

    Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην απόσταση του νησιού από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί. Μάλιστα αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

    Η αντίδραση της Ελλάδας

    «Η ελληνική διπλωματία κάνει πάντοτε ό,τι χρειάζεται, με τον πλέον πρόσφορο τρόπο στον πιο κατάλληλο χρόνο, έτσι ώστε να διασφαλίζει τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αποτελεσματικά και ουσιαστικά», τόνιζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, αναφορικά με το τουρκικό γεωτρύπανο εστίαζε στην «πολύ προσεκτική παρακολούθηση» των κινήσεων της τουρκικής πλευράς.

    «Και όπως έχουμε αποδείξει, πολλές φορές, με ψυχραιμία, με αποτελεσματικότητα, με νηφαλιότητα, αντιδρούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Από εκεί και πέρα, όλες οι αιτιάσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η Τουρκία, όλες οι απόπειρες κατασκευής μιας πραγματικότητας άλλης, διαφορετικής, ξένης από αυτή που εδράζεται στις διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, αντιμετωπίζονται πολύ τεκμηριωμένα και πολύ αποτελεσματικά».

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου για προκλήσεις Ακάρ: Η κυβέρνηση τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα



    ΣΧΟΛΙΑ