• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Επαναφέρει τις απειλές για βέτο σε Σουηδία και Φινλανδία – Η Στοκχόλμη μπλόκαρε την έκδοση γκιουλενιστή

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Την οργή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας να μπλοκάρει την έκδοση ενός πρόσφυγα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως γκιουλενιστή.

    Ο  Ερντογάν απείλησε πως η Τουρκία θα παγώσει εκ νέου την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αρνούμενη την κύρωση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

    Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Σουηδία «δεν δείχνει καλή εικόνα για την ώρα» και πως δεν τηρεί τις υποσχέσεις της για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία και οι δύο  σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο το οποίο ανέφερε πως η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται να εξετάσουν τα αιτήματα έκδοσης που στέλνει η Τουρκία, η τύχη των οποίων, ωστόσο, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τους νόμους και τους κανόνες που ισχύουν στα δύο κράτη.

    Το μνημόνιο προσέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια διέξοδο προκειμένου να εμφανιστεί, κυρίως εντός της Τουρκίας, ως «νικητής» και να άρει ταυτόχρονα το βέτο για την ένταξη τους στο NATO.  Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του μνημονίου.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας φέρεται να μπλόκαρε την έκδοση του γκιουλενιστή Γιλμάζ Αϊτάν, ο οποίος βρίσκεται στη Σουηδία από το 2018 και έχει λάβει άσυλο ως πρόσφυγας.

    Διαβάστε επίσης:

    Δραματικές εξελίξεις: Ανωτέρα βία επικαλείται η Gazprom για τις (μη) παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    Φυσικό αέριο: Το κύμα καύσωνα εκτινάσσει τις τιμές στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ