• Διεθνής πολιτική

    Επιστροφή στην συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν ζητά η Μέρκελ

    • NewsRoom
    Μέρκελ: Υπερασπίζεται την απόφασή της για την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας

    Α. Μέρκελ


    Για την ανάγκη επιστροφής στη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, αλλά και για την προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε σήμερα, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

    Συγκεκριμένα, η Μέρκελ υποστήριξε πως η επιστροφή στην συμφωνία είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή.

    «Πιστεύουμε ότι η συμφωνία για να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση στρατιωτικών πυρηνικών δυνατοτήτων είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο, στο οποίο πρέπει να επιστρέψουμε» δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    «Αλλά υπάρχει επίσης μια μακρά λίστα με άλλα βάρη που προέρχονται από το Ιράν, όπως το βαλλιστικό πυραυλικό του πρόγραμμα και η εμπλοκή του στη Συρία» δήλωσε η καγκελάριος. «Τις τελευταίες ημέρες, οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν και η Γερμανία θα είναι πάντα υπέρ της αποκλιμάκωσης και οι μακροπρόθεσμες λύσεις είναι δυνατές μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας».

    Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος επέκρινε την συμπεριφορά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου, όσον αφορά τις δηλώσεις του περί προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Όπως δήλωσε, οι ενέργειες αυτές του Ισραηλινού πρωθυπουργού υπονομεύουν τις προσπάθειες να βρεθεί μια ειρηνευτική συμφωνία. Η Μέρκελ καταδικάζει αυτή τη συμπεριφορά, ζητώντας μια ενδιάμεση λύση.

    Η Μέρκελ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι επιθυμεί να εμμείνει στη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για να αλλάξει η στάση της κυβέρνησης και ότι το Βερολίνο έχει συνδέσει τη θέση του με την εξέλιξη του πολέμου στην Υεμένη.

    Στην Υεμένη, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία μάχεται εναντίον των Χούτι εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια σε μια σύγκρουση που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται πόλεμος δια αντιπροσώπων μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν. Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Υεμένη δείχνουν ότι απαιτούνται άμεσα προσπάθειες για μια πολιτική λύση.

    Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ θα παρατείνει την διακοπή των γερμανικών εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, επικαλούμενη τον πόλεμο στην γειτονική Υεμένη και την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να υπαναχωρήσουν σε ό,τι αφορά την αντίθεσή τους στην άρση του μορατόριουμ.



    ΣΧΟΛΙΑ