ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως ήταν αναμενόμενο, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα έχει γίνει διεθνής είδηση.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν την επίσκεψη του Ρούμπιο στην Αθήνα, αναδεικνύοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και το ευρύτερο πολιτικό μήνυμα που επιχειρεί να εκπέμψει από την ελληνική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν και στην ομιλία του Ρούμπιο από την Πνύκα, όπου αναμένεται να καλέσει Ευρωπαίους και Αμερικανούς σε μια «μεγάλη ανανέωση του δυτικού πνεύματος» και να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παρακμής της Δύσης.
Reuters: Ο Ρούμπιο δηλώνει ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα καταπολεμήσουν από κοινού τις απειλές κατά της ασφάλειας
Το Reuters δίνει έμφαση στη νέα συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των δύο χωρών, με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων κοινών απειλών.

Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε την Ελλάδα «ισχυρό και πρότυπο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» και ανακοίνωσε, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, την υπογραφή νέου μνημονίου κατανόησης για τη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος ασφάλειας.
Το Reuters ξεχώρισε ότι ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις απειλές που συνδέονται με τη μαζική μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων.
Το πρακτορείο υπογραμμίζει παράλληλα τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για τις ΗΠΑ. Η χώρα διαθέτει σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το Reuters ξεχωρίζει την «απόλυτη στήριξή» του στην Αμερικανίδα πρέσβη, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, όπως ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Υπήρξε επίσης αναφορά και στις χθεσινές συγκεντρώσεις κατά της επίσκεψης του Ρούμπιο στο κέντρο της Αθήνας.
Ενέργεια, φυσικό αέριο και αμερικανικές επενδύσεις
Το AFP επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι οι πόλεμοι στο Ιράν και την Ουκρανία έχουν καταδείξει την ευπάθεια των ενεργειακών αλυσίδων εφοδιασμού.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα, όπως σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο, επιχειρεί να αναδειχθεί σε βασικό ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα για τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Το AFP υπενθυμίζει τις πρόσφατες συμφωνίες με μεγάλες αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες. Τονίζει ότι τον Φεβρουάριο υπογράφηκαν στην Αθήνα συμφωνίες που παραχωρούν σε κοινοπραξία με επικεφαλής τη Chevron αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Τον Απρίλιο ακολούθησε συμφωνία με κοινοπραξία υπό την ExxonMobil για ερευνητική γεώτρηση στο βορειοδυτικό Ιόνιο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2027.
Το μεγάλο μήνυμα του Ρούμπιο από την Πνύκα
Το στοιχείο που ξεχωρίζει στο ρεπορτάζ τόσο του Associated Press όσο και του ABC είναι η πολιτική διάσταση της επίσκεψης και ιδιαίτερα η ομιλία του Ρούμπιο από την Πνύκα, κοντά στην Ακρόπολη, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.
Τα δύο αμερικανικά μέσα παρουσιάζουν την ομιλία ως μια προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών να καλέσει τις δυτικές χώρες να επιστρέψουν στις «πολιτισμικές τους ρίζες» και να αποκαταστήσουν τις αξίες που, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, αποτέλεσαν τη βάση της ανόδου της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Ο Ρούμπιο αναμένεται να αναφερθεί σε χαρακτηριστικά που θεωρεί ότι γεννήθηκαν στην Ελλάδα και αργότερα διαμόρφωσαν τη Δύση.

Σε απόσπασμα της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με το AP, ο Ρούμπιο αναμένεται να πει:
«Έχει γίνει της μόδας σήμερα να πιστεύουμε ότι μια φωτισμένη εξωτερική πολιτική σημαίνει να δίνουμε προτεραιότητα στην “παγκόσμια κοινότητα” έναντι του δικού μας λαού. Και εδώ έχουμε πολλά να μάθουμε από τους άνδρες της αρχαίας Ελλάδας. Γνώριζαν ότι δεν υπάρχει τίποτα εγωιστικό ή λανθασμένο στην αφοσίωση στο έθνος σου ούτε στο να αγωνίζεσαι για να υπερασπιστείς τα συμφέροντά του πάνω απ’ όλα».
Σε άλλο σημείο σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ αναμένεται να δηλώσει:
«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Η επόμενη δεκαετία θα γράψει την ιστορία του επόμενου αιώνα. Η πορεία που θα επιλέξουμε θα καθορίσει αν η Δύση θα διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή του κόσμου ή αν θα παραιτηθεί σε ένα μέλλον παρακμής, υποτέλειας και κατάπτωσης. Είτε θα επιλέξουμε να δράσουμε τώρα είτε θα χάσουμε ακόμη και τη δυνατότητα να επιλέξουμε».
Το AP σημειώνει ότι η ομιλία στην Αθήνα θα μπορούσε να αποτελέσει συνέχεια της ομιλίας του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όταν είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην Ευρώπη για την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ και την ανεπαρκή προσοχή στην άμυνά της.

Το ABC, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει την ομιλία σημαντική παρέμβαση για τη δημοκρατία και το μέλλον της Δύσης.
Το AFP συνδέει το μήνυμα αυτό με την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη. Υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο ο Ρούμπιο είχε καλέσει την Ευρώπη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να «αποτρέψει τις δυνάμεις της πολιτισμικής εξάλειψης που απειλούν σήμερα τόσο την Αμερική όσο και την Ευρώπη».
Στην Αθήνα, λοιπόν, το μήνυμα αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς εκφωνείται από την Πνύκα, τον χώρο που συνδέεται με τη δημοκρατική παράδοση της αρχαίας Αθήνας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Guardian: Ο Ρούμπιο τονίζει τους στενούς δεσμούς με την Ελλάδα εν όψει της «σημαντικής ομιλίας»
Τέλος, η βρετανική εφημερίδα Guardian δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις διμερείς σχέσεις, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε τις δύο χώρες «δεμένες από μια κοινή κληρονομιά και περήφανες ιστορίες» και μίλησε για «μια μακρά ιστορία φιλίας και συνεργασίας», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πηγή σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο».

Παράλληλα, επαίνεσε την απόφαση της Αθήνας να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και των διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων στη Μεσόγειο.
«Η Ελλάδα είναι ένας αληθινός, ισχυρός και πρότυπος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, μια χώρα που κατανοεί τη σημασία του επιμερισμού των βαρών και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση κρίσιμων απειλών για όλα τα μέλη», δήλωσε ο Ρούμπιο.
Η στάση των τουρκικών ΜΜΕ: Ανησυχία για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας
Σύμφωνα με αναλύσεις τουρκικών δικτύων, η Αθήνα υλοποιεί ένα ευρύ και εξαιρετικά δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση αεροσκαφών F-35, μαχητικών Rafale, φρεγατών Belharra, καθώς και τη δημιουργία του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η Αθήνα αγοράζει F-35, Rafale, Belharra και Ασπίδα του Αχιλλέα», με στόχο να ενισχύσει τη στρατιωτική της θέση απέναντι στην Τουρκία. Στις συνομιλίες με τον Μάρκο Ρούμπιο εξετάζονται εξοπλιστικά πακέτα που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές αμυντικές δεσμεύσεις της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ υπερβαίνουν ήδη τα 6 δισ. ευρώ, με την προοπτική να ξεπεράσουν τα 9 δισ. εφόσον ενεργοποιηθεί η προαίρεση για επιπλέον 20 μαχητικά F-35.
Παράλληλα, τουρκικές πηγές υπογραμμίζουν τον καθοριστικό ρόλο της Γαλλίας, από την οποία η Ελλάδα προμηθεύεται τέσσερις φρεγάτες Belharra και 24 μαχητικά Rafale, σε συμφωνίες που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν οι Τούρκοι πως η συνεργασία με το Ισραήλ ενισχύεται ραγδαία, με το πρόγραμμα αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα» ύψους 5,7 δισ. ευρώ να αναμένεται να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία εντός 36 μηνών.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας αντιμετωπίζουν μια νέα δοκιμασία σχετικά με το προτεινόμενο έργο υποβρύχιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Στο πλαίσιο του έργου, το καλώδιο θα διέρχεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα που δημιουργήθηκε βάσει της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Αυτό σημαίνει, λέει η εφημερίδα, ότι τα μέρη θα πρέπει να λάβουν την άδεια της Άγκυρας ή, με πιο διπλωματικούς όρους, να συντονιστούν με την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να ζητήσει την έγκριση της Τουρκίας, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αποδοχή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Η απόφαση της Ελλάδας να αναβιώσει το έργο έχει φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση ενόψει των εκλογών. Η Αθήνα είτε θα προχωρήσει με το έργο και θα διακινδυνεύσει μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, αναγκάζοντάς την ενδεχομένως να υποχωρήσει, είτε θα συνεχίσει το έργο μέσω μιας φόρμουλας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Τουρκίας ή θα επιδιώξει μια ενδιάμεση συμφωνία που θα περιλαμβάνει την έμμεση έγκριση της Τουρκίας. Σε όλα τα σενάρια, η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες, καταλήγει η Γενί Σαφάκ.
Αϊντινλίκ: Το «αγκάθι» των F-35 και του Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου
Από την άλλη πλευρά, η ακραία εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ παρουσιάζει την επίσκεψη Ρούμπιο ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει εξοπλισμούς, στρατιωτικές βάσεις και ενεργειακά έργα. Αναφέρεται σε μια αμερικανο-ελληνική προσέγγιση που έχει στόχο την Τουρκία. Η εφημερίδα προβάλλει την άποψη ότι η Αθήνα προωθεί την ενεργειακή και στρατιωτική της θέση με σκοπό να ενισχυθεί απέναντι στην Τουρκία.
Τα F-35, ο Κάθετος Ενεργειακός Διάδρομος, τα όπλα από τις ΗΠΑ που θα ενισχύσουν την ισχύ της Ελλάδας ανήκουν στην ίδια αντίληψη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ένταση για το ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου, στο Αιγαίο. Ο Κάθετος Διάδρομος, που θα μεταφέρει αμερικανικό LNG από την Αλεξανδρούπολη προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, μπορεί να περιορίσει το ενεργειακό βάρος της Τουρκίας στην περιοχή, υποστηρίζει η εφημερίδα.
Η Αϊντινλίκ δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην παρουσία Αμερικανών οικονομικών αξιωματούχων στην αποστολή Ρούμπιο, θεωρώντας ότι οι σχεδιασμοί περνούν πλέον από τη διπλωματία στη χρηματοδότηση. ΗΠΑ και Ελλάδα συνεργάζονται πλέον στενά ή απέναντι στην Τουρκία, ως προς τα F-35 και τις βάσεις, το LNG και τους ενεργειακούς διαδρόμους.
CNN TURK: Άνω των 6 δισ. ευρώ τα εξοπλιστικά προγράμματα της Αθήνας
Ο καθηγητής Σεζγκίν Ερκάν, σημείωσε στο CNN TURK ότι η Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στην άμυνα αλλά διαμορφώνει και επιθετικές δυνατότητες. Ο ίδιος ανέφερε: «Όπως επισημάνθηκε, αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια δημιουργίας μιας πολυεπίπεδης αμυντικής αλλά και επιθετικής ισχύος», προσθέτοντας πως «τα F-35 λόγω των χαρακτηριστικών χαμηλής ανίχνευσης τους, μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος».
Μεταξύ άλλων το CNN TURK ανέφερε με αφορμή την επίσκεψη Ρούμπιο: «Αυτή τη στιγμή, το ποσό που καλείται να καταβάλει η Αθήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες για εξοπλιστικά προγράμματα ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο κονδύλι αφορά φυσικά τα F-35. Πρόκειται για 20 μαχητικά F-35, οι παραδόσεις των οποίων αναμένεται να αρχίσουν από το 2029.
Υπάρχει, όμως, και μία ακόμη επιλογή για την Αθήνα: η αγορά επιπλέον 20 αεροσκαφών. Προς το παρόν, λόγω του υψηλού κόστους, η ελληνική πλευρά δεν έχει ενεργοποιήσει αυτή την προαίρεση, δεν έχει δηλαδή δώσει το τελικό «πράσινο φως». Εάν το κάνει, θα αποκτήσει ακόμη 20 F-35 και το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ.
Δεύτερη χώρα είναι η Γαλλία, η οποία επίσης κατέχει σημαντικό μερίδιο στις αμυντικές δαπάνες της Αθήνας. Εδώ μιλάμε για εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπερνούν συνολικά τα 7 δισ. ευρώ. Υπάρχουν δύο βασικά προγράμματα: οι τέσσερις φρεγάτες Belharra και τα 24 μαχητικά Rafale.
Και υπάρχει φυσικά και μια τρίτη χώρα: το Ισραήλ, το οποίο αρχίζει πλέον να πλησιάζει τις άλλες δύο. Τους τελευταίους μήνες έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το σχέδιο αεράμυνας «Ασπίδα του Αχιλλέα». Το πρόγραμμα έχει πλέον εγκριθεί, η εγκατάσταση των συστημάτων πρόκειται να ξεκινήσει και προβλέπεται ότι μέσα σε 36 μήνες θα έχουν εγκατασταθεί και θα έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία.
Και εδώ, βεβαίως, ο βασικός αποδέκτης του μηνύματος είναι η Τουρκία. Η Αθήνα επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της και να εξασφαλίσει υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό είναι έτοιμη να καταβάλει στο Ισραήλ 5,7 δισ. ευρώ».
Διαβάστε επίσης:
Ρούμπιο: «Οι δεσμοί ΗΠΑ – Ελλάδας είναι βαθιά ριζωμένοι σε κοινές αξίες»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελλάδα – ΗΠΑ: Υπεγράφη το Μνημόνιο που μας επαναπατρίζει αρχαιότητες
- Atlas Maritime (Λέων Πατίτσας): Τοποθετήθηκε τρόπιδα στο «Olympic Star»
- Ευρωπαϊκό Φυσικό αέριο: Ήπια άνοδος καθώς οι προβλέψεις για κρύο αντισταθμίζουν την αύξηση των αποθεμάτων
- ΔΝΤ σε Γαλλία: Καμπανάκι για χρέος και ομόλογα – «Βάλτε τάξη στα οικονομικά σας»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.