• Διεθνής πολιτική

    Έντι Ράμα: Με ανάρτησή του αποδέχεται τον Μπελέρη ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας

    • NewsRoom
    Έντι Ράμα

    Έντι Ράμα


    Με ανάρτησή του στο X (Twitter), ο πρωθυπουργός της Αλβανίας χαρακτηρίζει για πρώτη φορά τον Φρέντι Μπελέρη ως «εκλεγμένο δήμαρχο» ενώ παραδέχεται πως ο ηττηθείς υποψήφιος δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα δημάρχου.

    Σχολιάζοντας το σκεπτικό της απόφασης του αλβανικού Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε πριν λίγες ημέρες το αίτημα του Μπελέρη να λάβει άδεια για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, ο Έντι Ράμα χαρακτηρίζει νομικά ορθή την συγκεκριμένη απόφαση, ενώ υποστηρίζει πως η εν λόγω υπόθεση δεν έχει πολιτικό παρασκήνιο.

    Παράλληλα αναγνωρίζει ότι έχει πια δημιουργηθεί «αδιέξοδο» το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά με τη δημαρχία στη Χειμάρρα.

    Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης στον Δήμο της Χειμάρρας έως την ολοκλήρωση της εν εξελίξει δικαστικής διαδικασίας.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, σημειώνει, πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του:

    «Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου (CCOC) σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

    1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από την CCOC είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

    2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα.

    3. Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον Δήμο Χειμάρρας. Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της “υπόθεσης Μπελέρη” ως ζήτημα δικαιοσύνης κι όχι πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικού με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».

    Διαβάστε επίσης:

    Σκρέκας: «Τα πρόστιμα στις τράπεζες επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της Πολιτείας για την εφαρμογή της νομοθεσίας»

    Κασσελάκης: Επιμένει στα περί συμφωνίας με το Πακιστάν για 500.000 μετανάστες

    Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Άνοιξε η πλατφόρμα – Έως 19 Ιανουαρίου οι αιτήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ