• Διεθνής πολιτική

    Ενόχληση στο τουρκικό ΥΠΕΞ για τη Σύνοδο Κορυφής – «Εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο» λέει ο Ερντογάν

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Δυσαρέσκεια για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ανακούφιση για την αποφυγή της άμεσης επιβολής κυρώσεων επικρατεί στην Τουρκία.

    Οι παρεμβάσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας οδήγησαν στην αυστηροποίηση του κειμένου συμπερασμάτων, το οποίο πλέον θέτει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο προς την Τουρκία, ενώ για πρώτη φορά κάνει αναφορά στο άρθρο 215 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αφορά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και παύση χρηματοδοτήσεων σε τρίτες χώρες, σε περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

    Η αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα, για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του απορρίπτει την απειλή των κυρώσεων εναντίον της σε απάντηση των παράνομων δραστηριοτήτων της στην ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει  μάλιστα πως  ενώ ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, υπήρχαν σημεία που «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα» και πως το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.

    «Η συνεχιζόμενη χρήση μίας ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Μάλιστα, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε πως η Τουρκία θα ήταν ακόμη πιο αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει τελικά να της επιβάλει κυρώσεις.

    Πάντως, η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται πως έλαβε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σπεύδει να δηλώνει πως η χώρα του ήταν αυτή που επιθυμούσε από την αρχή τον διάλογο!

    «Στην αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς και αστείες επιδείξεις ισχύος, αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο», ανέφερε ο Ερντογάν.



    ΣΧΟΛΙΑ