• Διεθνής πολιτική

    Εμπλέκονται και άλλα (πρώην) μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σκάνδαλο Qatar Gate;

    • NewsRoom


    Εντείνονται οι φήμες και οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών για πιθανή εμπλοκή και άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων «όχι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τα οποία «έδωσε» ο Παντσερι κατά τις πολύωρες καταθέσεις του, και «προέρχονται από χώρες που ήδη έχουν εμμέσως εμπλακεί».

    Ενδεικτικές προς αυτή την κατεύθυνση, είναι και οι δηλώσεις του δικηγόρου του εμπλεκόμενου Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «ο πελάτης μου είναι έτοιμος να πει όλη την αλήθεια και να συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα των ερευνών».

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάνδαλο «έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις», καθώς σε αυτό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και πριν την αποκάλυψη της υπόθεσης, συμμετείχαν μυστικές υπηρεσίες και άλλων χωρών, η καθεμία για τους δικούς της λόγους.

    Ενώ, θεωρείται βέβαιον πια, ότι σε αυτό εμπλέκονται και άλλες χώρες, εκτός από το Κατάρ, όπως το Μαρόκο.

    Πήγες από το Ευρωκοινοβούλιο, μακριά από τις κάμερες, δηλώνουν ότι «όλα αυτά γίνονταν με την ανοχή της ηγεσίας στα λόμπι και τη διαφθορά».

    Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη περιμένει την αποκάλυψη της αλήθειας, διότι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς έχει τρωθεί σε πρωτόγνωρο βαθμό.

    Νέες αποκαλύψεις: Η πρόεδρος Μετσόλα έλαβε 142 δώρα

    Πάντως, την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν νέες αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες 142 δώρα που έλαβε δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσει τους κανόνες διαφάνειας που πρέπει να τηρούνται στην ΕΕ μετά και το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate.

    Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα
    Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα

    Το μητρώο αυτό, σπάνια ενημερώνεται από τους ευρωβουλευτές, και ακόμα και η Μετσόλα – σύμφωνα με την Politico- το ενημέρωσε καθυστερημένα, καθώς η προθεσμία είχε εκπνεύσει για τα 125 από τα 142 τουλάχιστον δώρα.

    Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του Κοινοβουλίου για τα μέλη, τα δώρα πρέπει να γνωστοποιούνται το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο τα έλαβαν οι ευρωβουλευτές.

    Ο εκπρόσωπός της είπε ότι η προθεσμία για τους ευρωβουλευτές δεν ίσχυε για τη Μετσόλα κατά την παράδοση επειδή είναι πρόεδρος του Κοινοβουλίου καθώς και ευρωβουλευτής, αν και η ομάδα της δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι αυτή η εξαίρεση ορίζεται επίσημα πουθενά γραπτώς.

    Η ομάδα της υποστήριξε ότι η κίνηση της «έσπασε» την πολυετή μυστικότητα από πρώην προέδρους του Κοινοβουλίου, κανένας από τους οποίους δεν έφτασε στο σημείο να αποκαλύψει δημόσια τα εκατοντάδες δώρα που τους έδωσαν ξένοι αξιωματούχοι.

    «Όταν ένας πρόεδρος λαμβάνει ένα δώρο, αυτό δεν γίνεται με την ιδιότητά μου ως μέλους, αλλά ως [σ.σ. εκπρόσωπος] του Κοινοβουλίου», δήλωσε η Μέτσολα στο Politico.

    Μετά την έναρξη της έρευνας για το Qatargate, «τα πράγματα είναι διαφορετικά, που σημαίνει ότι θα καταγράψω όλα όσα ούτως ή άλλως θα είχαν δηλωθεί εσωτερικά», είπε.

    Ο εκπρόσωπος της Μέτσολα πρόσθεσε: «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανής και να δώσει το παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν άλλοι ευρωβουλευτές».

    Σοκολάτες, σαμπάνιες και άλλα

    Τα δώρα που έλαβε η Μέτσολα περιλάμβαναν: ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τη Fawzia Zainal, πρόεδρο του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Elisabeth Borne, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Μπούντεσταγκ, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- μια λευκή μπλούζα από την πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu- ένα βιβλίο για τη Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Federica Mogherini- και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της Μπενελούξ.

    Η Μέτσολα έλαβε επίσης σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία «σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών του Κοινοβουλίου».

    Το πιο ακριβό δώρο που κατέγραψε η Μετσόλα είναι ένα δώρο από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο έλαβε τον Φεβρουάριο του 2022 και η αξία του υπερβαίνει τα 150 ευρώ. Περιγράφεται στο μητρώο ως «εικόνα και συρτάρι με ατομικά τυλιγμένους χουρμάδες». Μια πλακέτα στο ίδιο το δώρο το περιγράφει ως “ασπίδα που αντιπροσωπεύει το λογότυπο της Expo 2020”, μιας παγκόσμιας έκθεσης που διοργάνωσαν τα Εμιαράτα στο Ντουμπάι από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.

    Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας για τους ευρωβουλευτές, το πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τα δώρα καλύπτει κάθε ευρωβουλευτή που εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο με επίσημη ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου. Παρ’ όλα αυτά, το πρόσωπο που πρέπει να ενημερώνεται για τα δώρα είναι η ίδια η πρόεδρος ή τουλάχιστον το γραφείο της.

    Σύμφωνα με έναν υπάλληλο των υπηρεσιών Τύπου του Κοινοβουλίου, οι προηγούμενοι πρόεδροι είχαν την τάση να δηλώνουν τα δώρα τους με τη μία στο τέλος της θητείας τους, παρακάμπτοντας τη διαδικασία καταχώρισής τους στο δημόσιο μητρώο και αντ’ αυτού ενημερώνοντας απευθείας τη δημόσια υπηρεσία του Κοινοβουλίου.

    Κάθε δήλωση ενός προέδρου «γινόταν διοικητικά, αλλά δεν τοποθετούνταν στο δημόσιο μητρώο», δήλωσε ο αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, μόνο ένας προηγούμενος πρόεδρος – ο Αντόνιο Ταγιάνι του ΕΛΚ, ο οποίος είχε τη θέση από το 2017 έως το 2019 – δήλωσε δώρο στο δημόσιο μητρώο. Επρόκειτο για ένα βιβλίο με πορτρέτα από έναν Πορτογάλο πολιτικό.

    Ωστόσο, δεν υπάρχει γραπτός κανόνας που να ορίζει ρητά ότι ο πρόεδρος εξαιρείται από την τήρηση της διαδικασίας που καλύπτει τους άλλους ευρωβουλευτές και η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν σε θέση να πει από πού προήλθε αυτή η ερμηνεία των κανόνων ή ποιος ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή της με αυτόν τον τρόπο.

    Η Μετσόλα έλαβε όλα τα δώρα που δήλωσε από τότε που έγινε πρόεδρος στις 18 Ιανουαρίου 2022.

    Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν επίσης ότι στο παρελθόν υπήρχε απροθυμία να υπάρξει προληπτική δήλωση των δώρων για να αποφευχθεί η καλλιέργεια μιας κουλτούρας ανταγωνιστικών δώρων μεταξύ των λομπιστών και των ευρωβουλευτών.

    Σημειώνεται ότι, η Μετσόλα πρότεινε 14 μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους ευρωβουλευτές στον απόηχο του Qatar Gate, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών για να γίνει το μητρώο δώρων πιο ορατό στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΕΞ Κατάρ: Δεν πρέπει να σερνόμαστε στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    ΥΠΕΞ για Τουρκία: Ξεπερνά κάθε όριο – Δεν πείθει η ρητορική της



    ΣΧΟΛΙΑ