• Διεθνής πολιτική

    Μέση Ανατολή: Δολοφονία ηγετικού στελέχους του PKK από την τουρκική ΜΙΤ ρίχνει λάδι στην φωτιά

    • NewsRoom

    Εσμέ Εράτ


    Στην δολοφονία ηγετικού στελέχους του κουρδικού PKK προχώρησε η μυστική υπηρεσία ΜΙΤ της Τουρκίας, σε κοινή επιχείρηση με τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.

    Η επιχείρηση κατά της Εσμέ Εράτ, επικεφαλής του Ελεύθερου Κόμματος Γυναικών του Κουρδιστάν (PAJK), που είναι η γυναικεία οργάνωση του PKK, έγινε στο στο Όρος Καντίλ, που βρίσκεται επί ιρακινού εδάφους. Η δολοφονία έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο η είδηση έγινε γνωστή μόλις σήμερα, όπως αναφέρουν πανηγυρίζοντας, τουρκικές εφημερίδες. Στην επίθεση εναντίον της «Ντελάλ Νουρχάκ», όπως ήταν το κωδικό όνομα της Εράτ, φαίνεται ότι σκοτώθηκε και ο οδηγός της, Ζιλάν Κομπανί.

    Η Εράτ, με καταγωγή από την περιφέρεια του Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εντάχθηκε στο PKK το 1989 και τέσσερα χρόνια αργότερα πήγε από τη Γερμανία στη Συρία, όπου εκπαιδεύτηκε στο πλευρό του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η 54χρονη Εράτ ήταν ανάμεσα στις πλέον υψηλόβαθμες γυναίκες -στελέχη του PKK.

     Η τελευταία αυτή εξέλιξη έρχεται να ενισχύσει την «εύφλεκτη» κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Μέση Ανατολή, ειδικότερα μετά την δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικά drones. Η κίνηση αυτή των Αμερικάνων, που έγινε με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην κόντρα ανάμεσα στην Αμερική και το Ιράν, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να απαντούν σήμερα το πρωί με πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ιρακινό έδαφος.

    Οι ενέργειες αυτές κάνουν όλο τον κόσμο να μιλά για «ανησυχητική κλιμάκωση της βίας» στην Μέση Ανατολή, διευρύνοντας τον προβληματισμό για την πιθανή κήρυξη πολέμου ανάμεσα στα δύο κράτη.



    ΣΧΟΛΙΑ