• Διεθνής πολιτική

    Εκλογές στην Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – Φαβορί ο Ερντογάν

    Εκλογές στην Τουρκία

    AP Photo/Burhan Ozbilici


    Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Τουρκία καθώς έκλεισαν οι κάλπες λίγο μετά τις 17:00. Αδιαφιλονίκητο φαβορί θεωρείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα παρατείνει τα 21 χρόνια που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Τελευταία ευκαιρία για τον Κεμάλ Κιλιντσντάρολγου, που προσπαθεί εδώ και 13 χρόνια να τον ανατρέψει.

    Tο διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψηφοφόροι που απείχαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή άγγιξε το 88%. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αναποφάσιστοι τους οποίους διεκδικούν τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Κιλιτσντάρογλου και οι ψηφοφόροι του -ηττημένου στον 1ο γύρο- Σινάν Ογάν. Οι περίπου 200.000 πρόσφυγες από την Συρία που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου ως τούρκοι υπήκοοι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Ερντογάν, αφού ο Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους δεσμεύθηκε να τους εκδιώξει. Με τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό οποίος κυβερνήσει θα αναλάβει μια οικονομία σε δεινή κατάσταση και όποιος χάσει, πιθανόν να μην έχει ξανά την ευκαιρία να ανακάμψει.

    Ψήφισαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου
    Συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος προσήλθε με τη σύζυγό του Εμινέ, στο γυμνάσιο όπου ψηφίζει κάθε φορά και θεωρεί… γούρικο. Κάλεσε ξανά τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, μοίρασε χαρτζιλίκι στα παιδιά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής.

    Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τη σύζυγό του σε εκλογικό κέντρο της Άγκυρας. Κατήγγειλε ότι οι εκλογές διεξάγονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω προσπαθειών για εξαπάτηση και ζήτησε να απαλλαγεί η Τουρκία από το αυταρχικό καθεστώς.

    Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης, Αριάνα Φερεντίνου

    Διαβάστε επίσης:
    Μητσοτάκης: Αν οι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψω στο Μέγαρο Μαξίμου τότε θα πρέπει να με ξαναψηφίσουν

    ΗΠΑ: Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία

    Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 2 Ιουνίου



    ΣΧΟΛΙΑ