Διεθνής πολιτική

ΕΕ-Βρετανία: Απορρίπτει το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία

  • NewsRoom

Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα για το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο που συμφωνήθηκε μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής της ΕΕ για το Brexit, απορρίπτοντας το βρετανικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευσή του.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε την παραμονή του πρώτου του ταξιδιού στη βρετανική επαρχία ότι είναι «απολύτως πεπεισμένος» ότι μπορούν να βρεθούν καλές λύσεις εντός του πρωτοκόλλου.

Δήλωση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν:

«Ας επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ας μην προσπαθήσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε το πρωτόκολλο. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ο στόχος μας και πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια καλή λύση στα εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε ο Σέφκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επίτροπος, που επιβλέπει τη σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό μπλοκ, θα συναντηθεί σήμερα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν και θα επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία αύριο, Πέμπτη, καθώς και την Παρασκευή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος είναι να διαπιστώσει από πολιτικούς, επιχειρηματίες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Brexit και πως πιστεύει ότι υπάρχει αρκετή δημιουργικότητα και καλή πίστη για να επιλυθούν.

Βάσει του πρωτοκόλλου, η Βρετανία συμφώνησε να διατηρήσει σε ισχύ ορισμένους κανόνες της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία και να δεχθεί ελέγχους σε προϊόντα που φθάνουν από άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο έκτοτε έχει πει ότι η ρύθμιση αυτή δεν λειτουργεί και ότι επιθυμεί την αλλαγή της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε σήμερα τη θέση της κυβέρνησής του, λέγοντας στο Κοινοβούλιο ότι το πρωτόκολλο, με τον τρόπο που εφαρμόζεται, δεν προστατεύει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

«Πρέπει να το διευθετήσουμε», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Νεκρός ο υπουργός Έκτακτων Αναγκών, Ζίνιτσεφ, σε ασκήσεις στην Αρκτική

Στην Ελλάδα ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και ο Επίτροπος Σμίτ – Η ατζέντα των συναντήσεωνΣΧΟΛΙΑ