ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πρώτα η Ευρώπη» απαντούν οι Βρυξέλλες στον Τραμπ, καθώς σκέφτονται να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να αποκλείουν ξένους πλειοδότες και να «αγοράζουν ευρωπαϊκά».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα προτείνει να προτιμώνται ευρωπαϊκές εταιρείες στις δημόσιες συμβάσεις για κρίσιμους τομείς και τεχνολογίες», σύμφωνα με προσχέδιο που έλαβαν οι Financial Times.
Αξιωματούχοι λένε ότι στόχος είναι να δοθεί στις κυβερνήσεις η δυνατότητα να προστατεύσουν σημαντικούς τομείς της ΕΕ από φθηνότερους ανταγωνιστές από την Κίνα και αλλού. Η πρόταση, η οποία στοχεύει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχει υποστηρίξει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, είναι ακόμη υπό συζήτηση και ενδέχεται να αλλάξει πριν δημοσιευτεί την Τετάρτη, ανέφεραν.
Το σχέδιο, που θα μπορούσε να πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, έχει συζητηθεί εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έχει κατορθώσει να κερδίσει την υποστήριξη από οικονομικά φιλελεύθερα κράτη μέλη.
Η τελευταία πρωτοβουλία έρχεται καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διαμηνύει ότι θα δώσει προτεραιότητα στις εγχώριες αγορές.
«Η απώλεια της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας και τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς θα μπορούσε να καταστήσει την Ε.Ε. επικίνδυνα εξαρτημένη από εισαγωγές σε βασικά τμήματα της οικονομίας», αναφέρει η πρόταση.
«Σε ένα πλαίσιο όπου άλλοι σημαντικοί παίκτες επιβάλλουν περιορισμούς στην πρόσβαση στις αγορές τους και επιδιώκουν να ενισχύσουν την παραγωγική ικανότητα σε κρίσιμες τεχνολογίες, η Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξει τις δικές της ικανότητες» τονίζεται στο έγγραφο.
Ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο Γάλλος επίτροπος της ΕΕ για τη βιομηχανική στρατηγική, είπε ότι μέτρα όπως η αναθεώρηση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις και τις κρατικές ενισχύσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας των Βρυξελλών να «μεταφράσει το ευρωπαϊκό δόγμα σε πράξη».
Η Επιτροπή θέλει να αναθεωρήσει την οδηγία για τις δημόσιες συμβάσεις το επόμενο έτος, η οποία υπαγορεύει ότι όλες οι συμβάσεις «πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους αιτούντες ισότιμα και να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ τους».
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Έρχεται κι άλλο διάταγμα – Ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί να καταργήσει τη FEMA
Χαρδούβελης σε Φάμελλο: Σταθερό το τραπεζικό σύστημα – Τα επιτοκιακά περιθώρια μειώνονται
Ουκρανία: Όχι σε όποια διαπραγμάτευση που δεν συμμετέχουμε εμείς και η Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Chanel: Ένα καλάθι σουπερμάρκετ με την υπογραφή του Karl Lagerfeld έσπασε κάθε ρεκόρ σε δημοπρασία
- Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατάσχεσε πάνω από 2,2 εκατ. μέτρα λαθραίου υφάσματος από την Κίνα στο πλαίσιο έρευνας για τελωνειακή απάτη
- Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί τις αγορές το 2026
- Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, τι θα γίνει σε Metlen και Intralot, τι θα κάνει τώρα η Βρεττού, νέος πρόεδρος στην Εθνική Ασφαλιστική, νέο deal για Δελαπόρτα, τα dinners Χούρι και Χατζηιωάννου, και γιατί το matsuhisa θα γίνει…Προκοπούπολη