• Διεθνής πολιτική

    EBRD: Διπλασίασε τη στήριξη στην Κύπρο, στα 100 εκατ. ευρώ- Με 21 δισ. θα στηρίξει τις οικονομίες 38 χωρών

    • NewsRoom
    Andrea Moraru (EBRD) στο mononews: Η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από το πανδημικό σοκ - «Χρυσές» ευκαιρίες στη χώρα

    Andrea Moraru, EBRD


    Περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κύπρο θα επωφεληθούν από τις ευκαιρίες εξαγωγών και εισαγωγών που θα προκύψουν μετά την αύξηση του ορίου εμπορικής χρηματοδότησης που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Τράπεζα Κύπρου.

    Ο διπλασιασμός του ορίου στήριξης από τα 50 εκατ. ευρώ στα  100 εκατ. ευρώ εμπίπτει στο Πρόγραμμα Εμπορικής Διευκόλυνσης ΕΤΑΑ (TFP) ως απάντηση στην πανδημία κοροναϊού.

    Η αύξηση της εμπορικής χρηματοδότησης θα συμβάλει στον μετριασμό των συνεπειών στις αλυσίδες εμπορίου και εφοδιασμού, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση από τους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου , για εμπορικές χρηματοδοτήσεις παρέχοντας εγγυήσεις για εισαγωγές, εξαγωγές και τοπική διανομή των εισαγόμενων αγαθών.

    Για τη EBRD η υποστήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες στην αντιμετώπιση  κρίσεων. Η Τράπεζα αναμένεται τώρα να αφιερώσει το σύνολο των επιχειρηματικών της επενδύσεων ύψους έως 21 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020-21 για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης και να συμβάλει στην ανάκαμψη των 38 οικονομιών όπου επενδύει.

    Η Τράπεζα Κύπρου είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών που εστιάζουν στην κυπριακή αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει το 99% των δραστηριοτήτων της. Είναι επίσης μία από τις πιο ενεργές συνεργαζόμενες τράπεζες  με την EBRD στην Κύπρο με 319 συναλλαγές αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι σήμερα.

    H Andreea Moraru, Διευθύντρια της EBRD, Περιφερειακή Επικεφαλής της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ενισχύουμε την υποστήριξή μας για το εμπόριο στην Κύπρο αυξάνοντας το όριο TFP ( Trade Facilitation Programme) στην Τράπεζα Κύπρου, έναν από τους μακροχρόνιους συνεργάτες μας. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για να βοηθήσουμε τους τοπικούς εισαγωγείς και εξαγωγείς να ανταποκριθούν στον αντίκτυπο της πανδημίας. Η εμπορική χρηματοδότηση αποτελεί ζωτικό μέρος της στρατηγικής της EBRD για την αντιμετώπιση του κοραναϊού της ».

    Ο Λάκης Παντελίδης, Διευθυντής, Τμήμα Υπηρεσιών Εμπορίου, Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την EBRD για τη βοήθεια και την υποστήριξη που παρέχει  και ειδικά για αυτήν την αύξηση των εμπορικών ορίων μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που προκλήθηκαν από την πανδημία. Αυτό μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια και υποστήριξη στις εταιρείες και τις ΜΜΕ μας. ”

    Η υπάρχουσα διευκόλυνση του TFP βοήθησε την Τράπεζα Κύπρου να ξεκινήσει εκ νέου την επιχειρηματική της χρηματοδότηση σε μια εποχή που τα όρια των εμπορικών τραπεζών έχουν ανασταλεί ή περιοριστεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Με τη βοήθεια του TFP, η Τράπεζα Κύπρου μπόρεσε να αποκαταστήσει τις τραπεζικές της σχέσεις και έτσι να διευκολύνει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές για τους πελάτες της, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Το TFP προωθεί το διεθνές εμπόριο προς, από και εντός των οικονομιών στις οποίες επενδύει η Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Από την ίδρυσή του, το TFP έχει υποστηρίξει 648 συναλλαγές εισαγωγής-εξαγωγής για συνολικά 327 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο.

    Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Κύπρο σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από 460 εκατομμύρια ευρώ εκεί, όλα στον ιδιωτικό τομέα.



    ΣΧΟΛΙΑ