• Διεθνής πολιτική

    Δημητρακόπουλος: Η Εύα Καϊλή δεν θα επανέλθει στην Ελλάδα εάν πρώτα δεν αποδείξει την αθωότητά της

    • NewsRoom
    Μιχάλης Δημητρακόπουλος.Δικηγόρος

    Μιχάλης Δημητρακόπουλος.Δικηγόρος


    Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή και την αποφυλάκισή της με βραχιολάκι μίλησε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

    Ανάσταση στο σπίτι της στις Βρυξέλλες έκανε η Εύα Καϊλή, μετά την αποφυλάκισή της με βραχιολάκι από τις φυλακές του Χάρεν όπου κρατείτο για συμμετοχή της στο σκάνδαλο διαφθοράς που κλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο, το Qatargate.

    Μπορεί να μην της επιτρέπεται να βγει από το διαμέρισμά της, παρά μόνο με απόφαση εισαγγελέα, ωστόσο το αίτημά της έγινε δεκτό. Άκουσε πυροτεχνήματα της Ανάστασης κρατώντας την κόρη της από το χέρι.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Εύας Καϊλή, μίλησε στο MEGA επί του ζητήματος.

    «Η πρώτη μέρα, η Μεγάλη Παρασκευή που έγινε η αποφυλάκιση, η αλήθεια είναι ότι οι στιγμές ήταν συγκινητικές. Όταν ήρθε σε επαφή με το κοριτσάκι της μετά από τόσο καιρό ήταν κολλημένη αγκαλιά. Το παιδάκι την χάιδευε στα μαλλιά, στο πρόσωπο σαν να ήθελε να συνειδητοποιήσει ότι είχε την μητέρα του όντως. Είναι μοναδικές στιγμές που και εμείς οι δικηγόροι δεν μπορούμε να μείνουμε ατάραχοι», ανέφερε αρχικά.

    «Τον περισσότερο χρόνο τον περνάει με το παιδάκι της, προσπαθεί να έρθει σε έναν νέο ρυθμό, γιατί τα δεδομένα σε μία φυλακή, είναι σκληρά και απάνθρωπα. Η μοναξιά, η αμφισβήτηση, τα βασανιστήρια που υπέστη παίζουν ρόλο», πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

    Ποια είναι η σχέση της με τον σύζυγό της;

    Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, «η επικοινωνία που έχουν ουσιαστικά αφορά στη σχέση με το παιδί, δεν κουβεντιάζουν άλλα θέματα. Ο χρόνος θα δείξει, σιγά σιγά προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα ζωή, έχει τη δυνατότητα να μπει στο διαδίκτυο να δει τις ομιλίες της, να ανατρέξει στα στοιχεία της, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να θεμελιώσουμε και να τεκμηριώσουμε την αθωότητά της, θέση την οποία έχει από την πρώτη στιγμή. Είναι η μοναδική που από την 1η στιγμή λέει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί πράξεις τις οποίες δεν έχει κάνει ακόμα και αν την κάνουν χίλια κομμάτια. Αποφυλακίστηκε χωρίς να έχει ομολογήσει, γιατί δεν έχει διαπράξει τίποτα»

    «Μου ζήτησε να μεταφέρω στους συμπολίτες της πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να επανέλθει στην Ελλάδα εάν πρώτα δεν αποδείξει την αθωότητά της», τόνισε κλείνοντας ο συνήγορος της ευρωβουλευτού.

    G

    Υπόθεση Γεωργούλη: «Η προφυλάκιση είναι ένα μέτρο το οποίο με ευκολία το επιβάλλουν οι βελγικές αρχές»

    Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε επίσης για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη και για τις καταγγελίες εις βάρος του ηθοποιού και ευρωβουλευτή.

    «Η αλήθεια είναι ότι η καταγγελία έγινε το 2020, πέρασαν 3 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα προφανώς οι ανακριτικές αρχές διερευνούσαν τις κατηγορίες ώστε να μπορέσουν να τεκμηριωθούν. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι εισάγεται προς εκδίκαση στο δικαστήριο μία υπόθεση όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και τεκμηριωμένες. Τώρα γιατί πέρασαν 3 χρόνια σε αυτή την υπόθεση ενώ από τη δημόσια ανακοίνωση της καταγγέλλουσας, είχε την καταγγελία της και είχε πάει και σε ιατροδικαστή, δεν μπορώ να το εξηγήσω», ανέφερε αρχικά.

    «Όσον αφορά στο βελγικό σύστημα, είναι ένα σύστημα που ζητάει ομολογίες. Είναι ένα δίκαιο ομολογιών. Εάν ο καταγγελλόμενος είναι αρνητικός θα περάσει δύσκολα, γιατί αυτό το σύστημα επιβραβεύει τους ομολογούντες. Ειλικρινά δεν θα μπορούσα να διακονώ την δικηγορία στις Βρυξέλλες εάν το μόνο μου μέλημα ήταν να πείσω τον ή την εντολέα μου να δηλώσει ενοχή, όταν η θέση τους είναι ότι δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Μου φαίνεται αδιανόητη η χρονική διάρκεια όταν για υποθέσεις όπως της κ. Καϊλή η βελγική δικαιοσύνη κίνησε διαδικασίες σε 6 μήνες», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

    Δεν θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο κ. Γεωργούλης για την έρευνα αυτά τα τρία χρόνια;

    «Είναι πέρα για πέρα βέβαιο ότι είχε ενημερωθεί. Δεν θα ήθελα να αμφισβητήσω τους συναδέλφους. Άλλη μια δυσκολία που υπάρχει στη βελγική δικονομία είναι ότι τα στοιχεία της δικογραφίας τα δίνουν οι αρχές με το σταγονόμετρο. Δύο μέρες πριν την ακρόαση θα δώσουν τα στοιχεία, πολλές φορές μία μέρα, άλλες φορές επιλεκτικά. Τα δικαιώματα ενός κατηγορουμένου δεν κατοχυρώνονται στην πράξη στις βελγικές αρχές. Η προφυλάκιση είναι ένα μέτρο το οποίο με ευκολία το επιβάλλουν οι βελγικές αρχές εάν δεν έχει ομολογήσει ο κατηγορούμενος. Εάν έχει ομολογήσει μπορεί να την γλιτώσει», σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο.

    «Οι κατηγορίες μετά την ανακοίνωση της καταγγέλλουσας, οι βέλγικες διατάξεις του ποινικού νόμου για βιασμό δεν διαφέρουν πολύ με τον ελληνικό. Η προβλεπόμενη ποινή ήταν 5-10 χρόνια κάθειρξη, το 2022 έγινε 10-15 χρόνια. Βιασμός στον βελγικό κώδικα περιγράφεται η μη συναίνεση», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Παπαδημούλης για Γεωργούλη: Εμείς είμαστε με τα θύματα κι όχι με τους θύτες

    Γεωργούλης: Πολιτικός «σεισμός» μετά τις αποκαλύψεις – Να παραδώσει την έδρα του ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ