• Διεθνής πολιτική

    Χαστούκι Μενέντεζ στην Άγκυρα: Μόνο με συγκριμένους όρους η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία

    Ρόμπερτ Μενέντεζ

    Ρόμπερτ Μενέντεζ


    Συγκεκριμένοι όροι θα πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως για παράδειγμα το τέλος των υπερπτήσεων των τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, προκειμένου η Γερουσία των ΗΠΑ να συναινέσει στην πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ανέφερε ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

    Σε ένα νέο ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, ο πρόεδρος τηςΕπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ουσιαστικά παρέμπεψε το ζήτημα στις… ελληνικές καλένδες., αφού κατέστησε σαφές ότι η πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία συνδέεται άμεσα με τους συγκεκριμένους όρους. Εξήγησε μάλιστα πως η πώλησή τους δεν αφορά μόνο το κέρδος αλλά γίνεται με βάση συγκεκριμένες «αξίες και αρχές», κάνοντας λόγο για «ανοιχτά θέματα» με την Τουρκία.

    Ειδικότερα, ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε στην απόσυρση του ρωσικού συστήματος S-40, τη διακοπή των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, τον σεβασμός των συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία έχει τους περισσότερους φυλακισμένους δικηγόρους και δημοσιογράφους, ενώ εκτίμησε πως ο Ερντογάν δεν έχει δείξει καλή διάθεση μέχρι στιγμής να λύσει τα παραπάνω προβλήματα.

    «Αν το κάνει, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να τα πάρει, εγώ όμως, πρόσθεσε, δεν βλέπω καμία διάθεση εκ μέρους του Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ