• Διεθνής πολιτική

    CDU: Έγκαιρη αναδιοργάνωση ζητά ο Άλτμαϊερ- Πρόθυμοι για συνεργασία με Πράσινους και Φιλελευθέρους

    • NewsRoom
    CDU: Έγκαιρη αναδιοργάνωση ζητά ο Άλτμαϊερ- Πρόθυμοι για συνεργασία με Πράσινους και Φιλελευθέρους

    Πέτερ Άλτμαϊερ


    Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ παρότρυνε το κόμμα του να μην χάσει πολύτιμο χρόνο για την προγραμματισμένη αναδιοργάνωση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

    Οι Χριστιανοκοινωνιστές πλειοδοτούν και δηλώνουν ανοικτοί στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελεύθερους, εάν δεν σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

    «Η ανανέωση των προσώπων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος πρέπει να γίνει γρήγορα. Κατά την άποψή μου η γνώμη των μελών μας, των στελεχών και των βουλευτών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη περισσότερο από πριν κατά την επιλογή τους», δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Bild».

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ – μετά την ιστορική εκλογική ήττα – θα προτείνει τη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος για την αναδιοργάνωση του CDU τη Δευτέρα.

    CSU: Θα συνεχίσει η στενή συνεργασία με CDU

    Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ ανακοίνωσε επίσης περαιτέρω στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το CDU.

    «Λαμβάνουμε υπόψη με μεγάλο σεβασμό την απόφαση (παραίτησης) του Άρμιν Λάσετ. Ως CSU, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και εποικοδομητικά με το CDU», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

    Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού από το SPD, το FDP και τους Πράσινους, ο Ζέντερ τόνισε:

    «Εάν οι διερευνητικές επαφές για συνασπισμό “φωτεινού σηματοδότη” αποτύχουν, είμαστε φυσικά διαθέσιμοι για περαιτέρω συνομιλίες για συνασπισμό Τζαμάικα (με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP)».

    Ο γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ ζήτησε επίσης γρήγορους ρυθμούς από το CDU στην αναζήτηση νέου προέδρου: «Αναμένω ότι αυτή η αναδιοργάνωση θα πραγματοποιηθεί γρήγορα και θα ολοκληρωθεί φέτος», είπε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Muenchner Merkur».

    Όπως ο Ζέντερ, έτσι και ο Ντόμπριντ θεωρεί πιθανές τις συνομιλίες για συνασπισμό Τζαμάικα. «Το γεγονός παραμένει: είμαστε πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης Τζαμάικα.

    Το FDP και οι Πράσινοι έχουν βάλει το τρένο στις ράγες με προορισμό την κυβέρνηση “φωτεινού σηματοδότη” και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φτάσει στον προορισμό του. Εάν όμως αποτύχουν, παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε για κυβέρνηση Τζαμάικα. Αυτό ισχύει επίσης σαφώς και σε περίπτωση διάλυσης του συνασπισμού σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα», τόνισε.



    ΣΧΟΛΙΑ