• Διεθνής πολιτική

    BRICS: Συμφωνία για μηχανισμό εισόδου νέων μελών στο μπλοκ

    • NewsRoom
    Οι ηγέτες των BRICS στη σύνοδο της Νοτίου Αφρικής το 2023

    Οι ηγέτες των BRICS στη σύνοδο της Νοτίου Αφρικής το 2023


    Οι ηγέτες των χωρών του μπλοκ των BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – συμφώνησαν για τη δημιουργία μηχανισμού για την είσοδο νέων μελών στο μπλοκ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, κατά την ετήσια συνάντηση που πραγματοποιείται φέτος στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για πιθανή συμμετοχή σε δεκάδες χώρες του «Παγκόσμιου Νότου» οι οποίες επισήμως ή ανεπίσημα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στο μπλοκ των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου. Ήδη, πάνω από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS, μεταξύ των οποίων οι 22 επίσημα.

    Η διεύρυνση των BRICS βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της φετινής συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στην οικονομική πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής. Μέχρι σήμερα, παρά την γενικότερη συμφωνία των πέντε κρατών για διεύρυνση του μπλοκ, υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των ηγετών σχετικά με το πόσα νέα μέλη μπορούν να προστεθούν και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.

    «Συμφωνήσαμε για το θέμα της επέκτασης», δήλωσε η Naledi Pandor, υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής, στο Ubuntu Radio, έναν σταθμό που διευθύνεται από το υπουργείο.

    «Έχουμε ένα έγγραφο που έχουμε εγκρίνει το οποίο καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές και αρχές, διαδικασίες για την εξέταση των χωρών που επιθυμούν να γίνουν μέλη των BRICS», πρόσθεσε, τονίζοντας πως αποτελεί μια «πολύ θετική» εξέλιξη.

    Η Pandor είπε ότι οι ηγέτες του μπλοκ θα κάνουν μια πιο λεπτομερή ανακοίνωση για την επέκταση πριν από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής την Πέμπτη.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας: Επωφελείς συνεργασίες στις αερομεταφορές με την Αεροπορική Συμφωνία Ελλάδας – Μογγολίας

    ΤΑΙΠΕΔ: 4 προσφορές για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

    Η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που κατάφερε να φτάσει στο φεγγάρι



    ΣΧΟΛΙΑ