• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Το σχέδιο δύο ταχυτήτων του Πούτιν κόντρα στην Δύση

    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Βλαντιμίρ Πούτιν


    Εδώ και αρκετό καιρό, η Ρωσία έχει εκδιωχθεί από την παγκόσμια οικονομία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο Πούτιν λοιπόν έχει καταρτίσει ένα σύστημα δύο επιπέδων τελείως αποκομμένο από την Δύση. Το σχέδιο αυτό επικεντρώνεται στην κινητοποίηση κεφαλαίων στο εσωτερικό, ενώ θα εξυπηρετεί τις δικαιοδοσίες που θεωρεί φιλικές.

    Από τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο της Μόσχας θα επιτρέψει τη διαπραγμάτευση χρεογράφων για επενδυτές από χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η απόφαση τερματίζει μια παύση που ίσχυε από τότε που η Ρωσία σφράγισε τις αγορές της για να περιορίσει τη ροή χρημάτων έξω από τη χώρα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Στα προπολεμικά επίπεδα το κόστος δανεισμού

    Ωστόσο, η επανέναρξη δεν θα επεκταθεί σε πελάτες από «μη φιλικές» χώρες, οι οποίοι εξακολουθούν να υπόκεινται σε ελέγχους κεφαλαίων που απαγορεύουν στους αλλοδαπούς να πωλούν ή να εισπράττουν πληρωμές σε τοπικούς τίτλους. Ο όμιλος — ο οποίος περιλαμβάνει κράτη από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τον Καναδά και την Ιαπωνία — αντιπροσώπευε περίπου το 90% των συνολικών επενδύσεων χαρτοφυλακίου στη Ρωσία από πέρυσι.

    «Στην αρχή ήταν απαραίτητος έλεγχος κεφαλαίων για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», δήλωσε ο Christopher Granville, διευθύνων σύμβουλος για την παγκόσμια πολιτική έρευνα στην TS Lombard στο Λονδίνο. «Αλλά τώρα είναι περισσότερο θέμα αρχής να μην χαλαρώσουμε όσο υπάρχουν αυτές οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις από τη Δύση».

    Τα διατάγματα Πούτιν και η σημασία τους

    Αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε σε ορισμένες ξένες τράπεζες και εταιρείες ενέργειας να εξέλθουν από τις δραστηριότητες τους στη χώρα. Ένα άλλο διάταγμα επέτρεψε στους Ρώσους δανειστές με παγωμένο συνάλλαγμα να σταματήσουν τις εργασίες τους με εταιρικούς πελάτες σε αυτά τα νομίσματα. Και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας μπορεί τώρα να επενδύσει σε νομίσματα εθνών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, αφού οι κυρώσεις μπλόκαραν τις αγορές ευρώ και δολαρίων.

    «Δεδομένων των συνθηκών, θα είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με εκείνες τις χώρες που είναι έτοιμες να το κάνουν με τη Ρωσία», δήλωσε ο Όλεγκ Βιούγκιν, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. Τα οικονομικά εμφανίστηκαν ως νέο μέτωπο κατά της Ρωσίας σχεδόν αμέσως μετά την εντολή του Πούτιν στον στρατό του να εισέλθει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

    Για να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο, οι ξένες κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις στο εμπόριο και τα οικονομικά, πάγωσαν περίπου τα μισά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και έκοψαν πολλές από τις τράπεζές της από το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

    Η Ρωσία γυρίζει σελίδα

    Τα απροσδόκητα ενεργειακά έσοδα και η κατάρρευση των εισαγωγών βοήθησαν το ρούβλι να ανακάμψει, επιτρέποντας στις αρχές να ανακαλέσουν τους περιορισμούς στα capital controls. Οι αποδόσεις των τοπικών ομολόγων επιστρέφουν στα προπολεμικά επίπεδα.

    Δεν είναι σαφές πώς το μερικό άνοιγμα της εγχώριας αγοράς τη Δευτέρα θα επηρεάσει τους επενδυτές από εχθρικές δικαιοδοσίες που σκοπεύουν να εκχωρήσουν τις συμμετοχές τους σε χρέος σε τοπικό νόμισμα. Ακόμη και τώρα, είναι δυνατό για τους επενδυτές να πουλήσουν τις συμμετοχές τους, αν και σε συμπιεσμένες τιμές, σύμφωνα με τον Viktor Szabo, διαχειριστή κεφαλαίων στο Abrdn στο Λονδίνο.

    Καθώς η ζωή επιστρέφει στην αγορά, οι αρχές παρακολουθούν πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα απουσία αντιπάλων που αποτελούσαν περισσότερο από το ήμισυ του ρωσικού εμπορίου πριν από τον πόλεμο και αντιπροσώπευαν τη συντριπτική πλειονότητα των γνωστών ομολόγων μη κατοίκων ως OFZs. Για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε «μια έκτακτη αλλαγή των συνθηκών», η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δημοσίευσε μια έκθεση για δημόσια συζήτηση που παρουσίαζε μυριάδες καινοτομίες για να βοηθήσει.

    Προς αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν πηγές χρηματοδότησης, κυμαινόμενες έννοιες όπως τα ομόλογα φιλανθρωπίας και η χρηματοδότηση συμμετοχής. Άλλες προτάσεις στοχεύουν να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από τη χρήση «τοξικών» νομισμάτων και οι κρατικές εταιρείες θα πρέπει να μετατρέψουν τις συναλλαγματικές τους διαθέσεις σε νομίσματα «φιλικών» χωρών, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

    «Η περιστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος πιθανότατα θα είναι σταδιακή», δήλωσε η Sofya Donets, οικονομολόγος στο Renaissance Capital. «Αν συμβεί απότομα, τότε θα είναι μια μεγάλη ανατροπή για την οικονομία». Ωστόσο, ακόμη και όταν ορισμένοι επενδυτές αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στις εγχώριες αγορές, είναι επίσης μια υπενθύμιση των προκλήσεων που θα ακολουθήσουν. Οι μη κάτοικοι από «φιλικές» χώρες αντιπροσώπευαν μόνο το 5%-10% των ξένων συμμετοχών OFZ πριν από ένα χρόνο, ένα μερίδιο που ο Vladimir Malinovskiy της Otkritie Research αποκαλεί «ασήμαντο».

    «Δεν πρόκειται για τη διευκόλυνση περισσότερων υπεράκτιων συναλλαγών», δήλωσε ο Szabo της Abrdn. Συνέχισε δε λέγοντας «Είναι περισσότερο για να δείξουμε προθυμία να αποκαταστήσουμε κάποια εμφάνιση κανονικότητας».

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την περιφέρεια του Ντονέτσκ

    Ουκρανία: Απέπλευσε για την Αφρική το πρώτο πλοίο με σιτηρά που εκμίσθωσε ο ΟΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ