• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Οι τράπεζες απογοητεύονται από τις στροφές 180 μοιρών της βρετανικής κυβέρνησης μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας

    • Bloomberg
    H Λιζ Τρας στο συνέδριο των Τόρις

    H Λιζ Τρας στο συνέδριο των Τόρις EPA/TOLGA AKMEN


    Η πολιτική δίνη των τελευταίων μηνών έχει αφήσει σε αρκετούς επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τομέα ένα αίσθημα «μαστιγώματος» σχετικά με τη θέση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζει το Bloomberg.

    Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για την ηγεσία το φετινό καλοκαίρι ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι το «πετράδι του στέμματος» της οικονομίας. Θα αντικατασταθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, έχοντας ήδη ενδώσει στην προοπτική μιας σημαντικής αύξησης της φορολογίας για τον τομέα, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα του προϋπολογισμού. Οι ρυθμιστικές αλλαγές ενδέχεται επίσης να επιβραδυνθούν ή να εγκαταλειφθούν καθώς σχηματίζεται μια νέα κυβέρνηση.

    Ενώ ορισμένες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα καλωσόριζαν μια επανεξέταση των μεταρρυθμίσεων, η πρόσθετη αβεβαιότητα έχει προκαλέσει απογοήτευση και έχει επικεντρώσει την προσοχή στο τι μπορεί να κάνει το Εργατικό Κόμμα αν κερδίσει την εξουσία, σύμφωνα με διάφορα στελέχη του City του Λονδίνου. Ακόμη και αν μια κυβέρνηση των Εργατικών σημαίνει τελικά υψηλότερους φόρους, αυτό μπορεί να είναι πιο αποδεκτό από το σημερινό χάος, δήλωσε ένας από αυτούς τους ανθρώπους.

    “Πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές μηχανορραφίες και η κυβέρνηση να χαράξει ένα αξιόπιστο φορολογικό σχέδιο”, δήλωσε ο Iain Anderson, ιδρυτής της Cicero, εταιρείας επικοινωνίας που καλύπτει το Westminster και το City. Ο Χαντ έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αυτό το σχέδιο στις 31 Οκτωβρίου, αν και ο χρόνος και το περιεχόμενο είναι θέμα για όποιον διαδεχθεί τον Τρας. Το να γίνει αυτό “είναι εξίσου σημαντικό -αν όχι πιο σημαντικό- αυτή τη στιγμή από τον επόμενο ένοικο του αριθμού 10”, σύμφωνα με τον Άντερσον.

    Η εγκατάλειψη των Trussonomics

    Η εγκατάλειψη από τον Χαντ των Trussonomics, όπως ήταν γνωστό το όραμα της απερχόμενης Τρας για χαμηλή φορολογία, έτυχε θερμής υποδοχής από τις αγορές. Αλλά προέκυψε ένα δυσάρεστο πρόβλημα για τις τράπεζες.

    Υπήρχε ευρεία προσδοκία ότι ο Χαντ θα κατέβαζε έναν πρόσθετο φόρο 8% στα κέρδη των τραπεζών, ακολουθώντας ένα σχέδιο που είχε καταρτίσει ο Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ήταν καγκελάριος μέχρι τον Ιούλιο και τώρα είναι και πάλι πιθανός υποψήφιος για την ηγεσία. Μια μείωση θα βοηθούσε να αμβλυνθεί το πλήγμα από την αύξηση του εταιρικού φόρου για όλους τους κλάδους από 19% σε 25% τον Απρίλιο.

    Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μιλήσει για το θέμα όταν οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να κάνουν ερωτήσεις και ο Xαντ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι “δεν είναι αντίθετος με την αρχή της φορολόγησης των κερδών που είναι πραγματικά απρόσμενα κέρδη”. Μιλούσε για τις εταιρείες ενέργειας, αλλά ήταν αρκετό για να προκαλέσει ρίγη στον τραπεζικό τομέα.

    Εάν ο Χαντ δεν προβεί σε περαιτέρω αλλαγές, οι τράπεζες θα πληρώνουν φορολογικό συντελεστή 33% – υψηλότερο από χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Φρανκφούρτη και η Νέα Υόρκη.

    Ο λόγος είναι διττός. Ο Χαντ σαρώνει την οικονομία για τρόπους εξισορρόπησης των βιβλίων, μετά τις τεράστιες δεσμεύσεις για δαπάνες κατά τη διάρκεια του Covid-19 και της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Εν τω μεταξύ, οι βρετανικές τράπεζες πρόκειται να ανακοινώσουν μεγάλες τριμηνιαίες αυξήσεις στα κέρδη και τα έσοδα την επόμενη εβδομάδα, χάρη στην εκτίναξη των επιτοκίων που βελτιώνουν τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ παράλληλα συσσωρεύουν πόνο σε εκατομμύρια δανειολήπτες, κάνοντας τις επιχειρήσεις να φαίνονται εύκολος στόχος για αυξήσεις φόρων.

    “Ακόμη και αν η προσαύξηση παραμείνει στο 8% – δίνοντας έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή 33% – αυτό θα ήταν εξαιρετικά διαχειρίσιμο”, δήλωσε ο Τζόναθαν Πιρς, αναλυτής τραπεζών στη Numis. Οι ευνοϊκές αλλαγές στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και στην αντιστάθμιση κινδύνων θα αντισταθμίσουν την αύξηση του φόρου το 2023 και το 2024, πρόσθεσε ο Pierce.

    Χτύπημα ανταγωνιστικότητας

    Ακόμη και αν οι τράπεζες μπορούν να καταπιούν τις αυξήσεις των φόρων, θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αποτέλεσε βασικό μέλημα της κυβέρνησης Τρας και ευρεία επιδίωξη της πολιτικής και των επιχειρήσεων μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    “Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει πολύ προσεκτικά την προσαύξηση και να μην θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της τραπεζικής και χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Πόστινγκς, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας λόμπι του κλάδου UK Finance. Επισήμανε ότι “ο τραπεζικός και χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, παρέχοντας θέσεις εργασίας και επενδύσεις σε όλη τη χώρα”, με τα δύο τρίτα των ρόλων του εκτός Λονδίνου.

    Ο Γούιλιαμ Ράιτ, διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης New Financial, περιέγραψε την απογοήτευση που νιώθουν οι επιχειρήσεις. “Η κυβέρνηση υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στο όνομα της “διεθνούς ανταγωνιστικότητας”, τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου δεν ζητούσε -όπως η κατάργηση του ανώτατου ορίου των μπόνους- ενώ δεν δίνει στον κλάδο αυτό που πραγματικά θα ήθελε ή αυτό που πιστεύει ότι θα κινητοποιούσε πραγματικά τον πίνακα -όπως αλλαγές στη φορολογία των τραπεζών”, δήλωσε.

    Ένα φωτεινό σημείο είναι το νομοσχέδιο για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την αγορά, ένα σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας που παρά την πολιτική κινείται μέσω του κοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός πλαισίου μετά το Brexit για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Για πολλά στελέχη, η ελπίδα είναι ότι το νομοσχέδιο θα συνεχίσει το ταξίδι του για να γίνει νόμος το επόμενο έτος.

    Ο νόμος θα μπορούσε να καταστήσει τους κανόνες εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου πιο ελκυστικούς για τις διεθνείς εταιρείες και να απελευθερώσει κεφάλαια των ασφαλιστών για επενδύσεις σε έργα υποδομής. Μια άλλη σημαντική αλλά αμφιλεγόμενη αλλαγή θα μπορούσε να αναγκάσει τις ρυθμιστικές αρχές να εξετάζουν την ανταγωνιστικότητα κατά τη λήψη αποφάσεων, παράλληλα με μια πιθανή νέα εξουσία που θα επιτρέπει στους υπουργούς να παρακάμπτουν τις ρυθμιστικές αρχές.

    Ο Άντριου Γκρίφιθ, που διορίστηκε από τον Τρας ως υπουργός Πόλης, έχει ζητήσει από τα στελέχη ιδέες για να προσθέσει περισσότερο έρμα στο νομοσχέδιο. Τα σχέδια του Griffith βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα προχωρήσουν.

    Είναι σημαντικό να μην αφεθεί η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων να πέσει στο κενό, σύμφωνα με τον Μπάρνει Ρέινολτζ, παγκόσμιο επικεφαλής της ομάδας του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της δικηγορικής εταιρείας Shearman & Sterling. “Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να προσαρμόσουμε τους κανόνες της Βρετανίας για τις παγκόσμιες και εγχώριες αγορές της. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης”, δήλωσε ο Ρέινολτς

    Για τα στελέχη, οι σημαντικότεροι στόχοι είναι η σαφήνεια και η συνέπεια – και η εστίαση στη φορολογία. Το να δίνεται στις ρυθμιστικές αρχές η υποχρέωση να εξετάζουν την ανταγωνιστικότητα είναι “μη βοηθητικό αν το πάρεις με το δεύτερο χέρι στη φορολογία”, δήλωσε ο Miles Celic, διευθύνων σύμβουλος της TheCityUK, μιας ομάδας πίεσης. “Θα πρέπει να κοιτάξετε τον εξορθολογισμό της φορολογίας, όχι να την κάνετε πιο περίπλοκη”.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ συγκέντρωσε τους 100 βουλευτές που χρειαζόταν για να θέσει υποψηφιότητα



    ΣΧΟΛΙΑ