• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Αναθεώρηση της εκτίμησης για το μέγεθος του κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα αναμένει η Τουρκία

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Την αναθεώρηση επί τα βελτίω των εκτιμήσεων της για το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένει η Τουρκική Κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Bloomberg.

    Τον περασμένο Αύγουστο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε παρουσιάσει  ως εκτίμηση για το μέγεθος του κοιτάσματος τα  320 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Μέγεθος μικρότερο σε σχέση με τις διαρροές που υπήρχαν λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση. Η τουρκική κυβέρνηση εκτιμά πως καθώς θα προχωρήσουν σε  ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του μήνα το μέγεθος θα αναθεωρηθεί.

    Η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει μια σοβαρή νομισματική κρίση, θεωρεί σημαντική την ανακάλυψη του ενεργειακού κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Άλλωστε η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα ετησίως φτάνει τα 50 δισ. κυβικά μέτρα. Η Τουρκία επιθυμεί  να απεξαρτηθεί μερικώς από τις εισαγωγές από το Ιράν, το Ιράκ και τη Ρωσία.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος τον περασμένο Σεπτέμβριο, η  γεώτρηση βάθους 4.500 μέτρων στο πεδίο Tuna-1 θα αποκαλύψει το μέγεθος ακόμη δύο ενεργειακών σχηματισμών, οι οποίοι μοιάζουν πολλά υποσχόμενοι. Στην περιοχή αναμένεται να μετακινηθεί και δεύτερο ερευνητικό σκάφος εντός του 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ