• Διεθνής πολιτική

    Μπλίνκεν: Συνάντηση με Σεργκέι Λαβρόφ για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο – «Οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί»

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν


    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για πρώτη φορά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

    Όπως αναφέρουν οι Financial Times, Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ μίλησαν για περίπου 10 λεπτά στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Νέο Δελχί την Πέμπτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Μπλίνκεν είπε στον Λαβρόφ ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαζόταν και ότι η Ρωσία θα πρέπει να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή στο New Start, την τελευταία εναπομείνασα συνθήκη ελέγχου πυρηνικών όπλων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

    Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να απελευθερώσει τον κρατούμενο Αμερικανό υπήκοο Paul Whelan, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία από το 2018, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

    Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε στο CNN ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ωστόσο είπε ότι δεν υπήρξαν επίσημες διαπραγματεύσεις και ότι ο Μπλίνκεν είχε ζητήσει τη συνάντηση.

    «Ο Μπλίνκεν ζήτησε επαφή με τον Λαβρόφ», δήλωσε η Ζαχάροβα.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποβάθμισε την σύντομη συνομιλία δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται ούτε για διαπραγμάτευση ούτε για συνάντηση.

    Σεργκέι Λαβρόφ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Η τελευταία φορά που ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ συναντήθηκαν προσωπικά ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή.

    Η σκληρή συγκέντρωση των υπουργών Εξωτερικών της Πέμπτης ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

    Νωρίτερα ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 «αμαυρώθηκε» από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση αμαυρώθηκε και πάλι από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη σκόπιμη εκστρατεία καταστροφής εναντίον αμάχων και την επίθεσή της στις βασικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    G20: Η σύνοδος δεν θα εκδώσει τελικό ανακοινωθέν, επιβεβαίωσε ο Λαβρόφ



    ΣΧΟΛΙΑ