• Διεθνής πολιτική

  Μπλίνκεν σε Νετανιάχου: Αντιπαραγωγικοί οι νέοι οικισμοί του Ισραήλ

  • NewsRoom
  Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

  Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε «απογοητευμένος» από την ανακοίνωση του Ισραήλ για τα σχέδια οικοδόμησης 3.000 νέων κατοικιών σε οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

  Ο Μπλίνκεν ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Άιρες ότι η μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ θεωρεί ότι οι νέοι ισραηλινοί οικισμοί είναι αντιπαραγωγικοί για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

  ΗΠΑ προς Ισραήλ: Να μην προχωρήσει η χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν, πριν από λίγες ημέρες, αντίπαλο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπογραμμίζει τη στήριξη του οργάνου αυτού «για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

  Το κείμενο αυτό επίσης «καθορίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ζημίωνε περαιτέρω τους αμάχους και τον εκτοπισμό τους, δυνητικά και σε γειτονικές χώρες».

  Μια τέτοια ενέργεια «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και επομένως υπογραμμίζεται ότι μια τέτοια μεγάλη χερσαία επίθεση δεν θα πρέπει να προχωρήσει υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

  Δεν είναι σαφές προς το παρόν πότε και εάν θα τεθεί προς ψηφοφορία η πρόταση αυτή. Οι ΗΠΑ προώθησαν το δικό τους ψήφισμα αφού η Αλγερία ζήτησε από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει αύριο Τρίτη το δικό της προσχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται η άμεση, ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

  Διαβάστε επίσης:

  Ρωσία: Τελεσίγραφο στη μητέρα του Ναβάλνι για την ταφή του

  Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε Drones και πυραύλους κρουζ των Χούθι

  ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ενωμένη στη στήριξή της προς την Ουκρανία  ΣΧΟΛΙΑ