• Διεθνής πολιτική

    Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί τη νέα ανάφλεξη στον Καύκασο»

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν


    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την Τρίτη την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Ρωσία να εκμεταλλευτεί τη νέα σύγκρουση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας προς όφελός της, αντί να χρησιμοποιήσει την επιρροή για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

    “Το αν η Ρωσία προσπαθεί με κάποιο τρόπο να ταράξει τα νερά, ώστε να αποσπάσει την προσοχή από την Ουκρανία, είναι κάτι που μας απασχολεί πάντα”, δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ιντιάνα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην περιοχή ώστε να “ηρεμήσουν τα πνεύματα”.

    Τι ανέφερε ο Μπλίνκεν

    Η Ουάσιγκτον, μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στον Καύκασο, παρότρυνε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας εγείρει φόβους για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια ακόμη σύγκρουση στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την ώρα που η Ρωσία είναι απασχολημένη στην Ουκρανία.

    Η Ρωσία διατηρεί ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή καθώς λειτουργεί ως εγγυητής της συμφωνίας που τερμάτισε τον πόλεμο των έξι εβδομάδων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν από δύο χρόνια. Νωρίτερα την Τρίτη, πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

    “Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί ο ρόλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο ρόλος του Πούτιν προσωπικά”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας: “Ο πρόεδρος φυσικά καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα”.

    Διαβάστε επίσης

    Μπάιντεν: Χρειάζεται χρόνος για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός

    Δραβίλλας: «Νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη αν το αίτημα έφερε υπογραφές»

    Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά: «Πήγαινε πάρτα αν τολμάς»



    ΣΧΟΛΙΑ