• Διεθνής πολιτική

    Μπλίνκεν: Αναζητούμε τρόπους για να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Σουδάν

    • NewsRoom
    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν


    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν πώς μπορούν να βοηθήσουν τους Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν να φύγουν από το Σουδάν, εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν τρόπους για να συνεχιστεί η διπλωματική παρουσία τους στη χώρα αυτή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Μπλίνκεν απέφυγε να διευκρινίσει πόσοι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Σουδάν. Είπε όμως ότι «δεκάδες» έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν. Πολλοί από αυτούς έχουν διπλή υπηκοότητα.

    «Παραμένουμε σε στενή επαφή με τους Αμερικανούς πολίτες και με άτομα που συνδέονται με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να παράσχουμε βοήθεια και να διευκολύνουμε την αναχώρηση όσων θέλουν να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές. Επιπλέον, εξετάζουμε τις επιλογές μας για να ξαναρχίσουμε τη διπλωματική παρουσία μας στο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένου και του Πορτ Σουδάν» είπε ο Αμερικανός υπουργός, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες επί του πεδίου είναι «πολύ δύσκολες».

    Το Σάββατο οι ΗΠΑ απομάκρυναν όλο το διπλωματικό προσωπικό τους από την πρεσβεία στο Χαρτούμ και ανέστειλαν τη λειτουργία της.

    Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πολλές δεκάδες Αμερικανοί ακολουθούν ένα κομβόι τον Ηνωμένων Εθνών με προορισμό το Πορτ Σουδάν και ότι ο αμερικανικός στρατός το παρακολουθεί με μη επανδρωμένα εναέρια μέσα.

    Ο Μπλίνκεν ότι ορισμένα από αυτά τα κομβόι με τα οποία αλλοδαποί επιχείρησαν να φύγουν από το Σουδάν έγιναν στόχος «ληστών». Δεν διευκρίνισε αν σε αυτά μετείχαν και Αμερικανοί πολίτες.

    Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την εμπλοκή της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ στο Σουδάν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, πιέζουν τη στρατιωτική ηγεσία του Σουδάν να παραμείνει την κατάπαυση του πυρός και Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε άμεση επαφή με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον επικεφαλής του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου και τον αναπληρωτή του σε αυτό το Συμβούλιο, τον ηγέτη της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF, στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό ή Χεμέτι.

    Διαβάστε επίσης

    Εμφύλιος στο Σουδάν: Ρουκέτα χτύπησε σπίτι ελληνικής οικογένειας στο Χαρτούμ

    Νεπάλ: Αεροπλάνο της Flydubai έπιασε φωτιά την ώρα της απογείωσης από το αεροδρόμιο του Κατμαντού



    ΣΧΟΛΙΑ