• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: «Στα τέλη Μαρτίου θα διεξαχθεί η δεύτερη σύνοδος για τη δημοκρατία»

    • NewsRoom
    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μιλά από το βήμα κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των ηγετών των G7, στη συνάντησή τους στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022. Στο βάθος ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε απόψε ότι στις 29 και 30 Μαρτίου 2023 θα διοργανώσει τη δεύτερη «σύνοδο για τη δημοκρατία», ένα διεθνές διπλωματικό «ραντεβού» την πρωτοβουλία για το οποίο είχε η κυβέρνησή του.

    Ο Μπάιντεν θα συμπροεδρεύσει στη σύνοδο αυτή με τους ηγέτες της Κόστα Ρίκα, της Ολλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Ζάμπιας, κάτι που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο καταδεικνύει «την προσδοκία όλου του κόσμου για υπεύθυνη και διαφανή διακυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα».

    Οι πέντε συνδιοργανώτριες χώρες τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ότι η σύνοδος αυτή θα δείξει «πώς οι δημοκρατίες ωφελούν τους πολίτες τους και είναι οι καλύτερες για να αντιμετωπίσουν τις κατεπείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις».

    Η πρώτη «σύνοδος για τη δημοκρατία» οργανώθηκε το 2021 και ήταν εξ ολοκλήρου διαδικτυακή. Κίνα και Ρωσία, που δεν προσκλήθηκαν, την επέκριναν δριμύτατα, με το Πεκίνο να εμφανίζεται ιδιαίτερα οργισμένο για την πρόσκληση που έλαβε η Ταϊβάν.

    Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι χώρες που συμμετείχαν σε αυτήν την πρώτη σύνοδο, στη συνέχεια «εργάστηκαν από κοινού για να αντισταθούν σε αυταρχικές επιθετικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου και του απρόκλητου και αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

    Διαβάστε επίσης

    Μπάιντεν: Συνεργασία με το Κογκρέσο για να αποφευχθεί απεργία στους σιδηροδρόμους



    ΣΧΟΛΙΑ