• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: «Είμαστε πολύ κοντά» σε συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

    Τζο Μπάιντεν (EPA/JIM LO SCALZO)

    Τζο Μπάιντεν (EPA/JIM LO SCALZO)


    Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως ελπίζει να κλειστεί συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους εντός ωρών για να αυξηθεί το όριο του χρέους και να αποφευχθεί το σενάριο κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ.

    «Είμαστε πολύ κοντά» και «είμαι αισιόδοξος», δήλωσε χθες Παρασκευή το απόγευμα (τοπική ώρα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο κ. Μπάιντεν. «Ελπίζω πως θα ξέρουμε απόψε αν είμαστε σε θέση να κλείσουμε συμφωνία», πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να καλύπτει τους λογαριασμούς μέχρι τις 5 Ιουνίου, δίνοντας στους νομοθέτες λίγες ακόμη ημέρες για να επιτύχουν μια συμφωνία που θα αποτρέψει μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία.

    Η νέα εκτίμηση της Γέλεν έγινε γνωστή χθες. Προηγουμένως η ίδια είχε προειδοποιήσει ότι τα μετρητά μπορεί να στερέψουν ήδη από την 1η Ιουνίου. Η τελευταία ενημέρωση σημαίνει ότι υπάρχει λίγος επιπλέον χώρος για να διευθετηθούν οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    «Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζουμε τώρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει ανεπαρκείς πόρους για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο χρέους έως τις 5 Ιουνίου», έγραψε η Γέλεν σε επιστολή.

    Σε αυτή σημειώνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με τις συντάξεις και την κρατική υγειονομική περίθαλψη για ηλικιωμένους τις πρώτες δύο ημέρες του Ιουνίου, αλλά αυτές «θα αφήσουν το Υπουργείο Οικονομικών με εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο πόρων».

    Διαβάστε επίσης

    Μπάιντεν: “Δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών” – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    ΜακΚάρθι: Μπορούμε να φτάσουμε απόψε σε συμφωνία για το όριο χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ