• Διεθνής πολιτική

    Αζερμπαϊτζάν: Κατηγορεί το Ιράν για απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα – 6 συλλήψεις

    • NewsRoom
    Ιλχάμ Αλίεφ, Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν

    Ιλχάμ Αλίεφ, Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν


    Στο ναδίρ κινούνται οι σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ιράν, με το Μπακού να κηρύσσει την Πέμπτη τέσσερις υπαλλήλους της πρεσβείας του Ιράν ως persona non grata.

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν στο Μπακού, Αμπάς Μουσαβί, και τον ενημέρωσε ότι τα τέσσερα άτομα είχαν κηρυχθεί persona non grata «λόγω των δραστηριοτήτων τους που είναι ασυμβίβαστες με το διπλωματικό καθεστώς και αντιβαίνουν στη Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις διπλωματικές σχέσεις. .» Το υπουργείο πρόσθεσε ότι στους τέσσερις υπαλλήλους της πρεσβείας δόθηκε 48 ώρες για να φύγουν από το Αζερμπαϊτζάν.

    Οι Αζέροι αξιωματούχοι εξέφρασαν την «έντονη δυσαρέσκεια» τους για τις «πρόσφατες προκλητικές ενέργειες» του Ιράν, όπως αποκαλούσαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, το Αζερμπαϊτζάν είχε ανακοινώσει τη σύλληψη έξι Αζέρων υπηκόων που φέρεται να συνδέονταν με την Τεχεράνη και κατηγορήθηκαν για σχέδιο πραξικοπήματος στη χώρα.

    Σε κοινή δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών, της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας και του γραφείου της γενικής εισαγγελίας ανέφερε ότι οι έξι άνδρες «στρατολογήθηκαν από ιρανικές μυστικές υπηρεσίες για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα».

    Σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν τα έξι άτομα σχεδίαζαν «να συγκροτήσουν μια «ομάδα αντίστασης» με στόχο την ίδρυση ενός κράτους της Σαρία στο Αζερμπαϊτζάν μέσω ένοπλων ταραχών και βίαιης ανατροπής της συνταγματικής τάξης του Αζερμπαϊτζάν.

    Η παραδοσιακή ένταση μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκε τον Ιανουάριο μετά από ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Τεχεράνη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αξιωματούχου ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν και τον τραυματισμό άλλων δύο.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Κατά 18.000 υποχώρησαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα

    Μέση Ανατολή: Πύραυλο κατά του Ισραήλ εκτόξευσε ο Λίβανος



    ΣΧΟΛΙΑ