• Διεθνής πολιτική

    Αργεντινή: Σύγκρουση του προέδρου Φερνάντες με τη Δικαιοσύνη – Απειλεί με παραπομπή τον αρχηγό του Ανώτατου Δικαστηριου

    • NewsRoom
    Αλμπέρτο Φερνάντες-Πρόεδρος Αργεντινής

    Αλμπέρτο Φερνάντες-Πρόεδρος Αργεντινής


    Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο ​​Φερνάντες επιδιώκει να παραπέμψει τον αρχηγό του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σε έναν ελιγμό που  κλιμακώνει την πρόσφατη κόντρα του με το Δικαστήριο, αλλά θεωρείται απίθανο να πετύχει στο Κογκρέσο.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, o Φερνάντες έγραψε σε μια πρωτοχρονιάτικη επιστολή του πως έχει λάβει υποστήριξη από ορισμένους κυβερνήτες για να προχωρήσει στη διαδικασία παραπομπής του επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Οράσιο Ροσάττι. Ο Ροσάττι τον περασμένο μήνα είχε διατάξει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποπληρώσει τα κεφάλαια που οφείλονται στην πόλη του Μπουένος Άιρες, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

    «Τους τελευταίους μήνες είδαμε μια απαράδεκτη προέλαση της εθνικής δικαστικής εξουσίας έναντι άλλων εξουσιών στην Αργεντινή», έγραψε ο Φερνάντες. «Είναι δική μου ευθύνη να προωθώ ενέργειες όταν το ομοσπονδιακό σύστημα τίθεται σε κρίση».

    Ο Ροσάτι είναι απίθανο να παραπεμφθεί επειδή ο νόμος της Αργεντινής απαιτεί από τα δύο τρίτα της Κάτω Βουλής να συμφωνήσουν να υποβάλουν κατηγορίες εναντίον του και η ίδια πλειοψηφία στη Γερουσία να υποστηρίξει την υπόθεση. Ο συνασπισμός του Φερνάντες, που ήδη αγωνίζεται να κρατηθεί ενωμένος πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2023, δεν έχει αυτή την παρουσία στο νομοθετικό σώμα, αναφέρει το Bloomberg.

    Ο Φερνάντες αρχικά αρνήθηκε να υπακούσει στη δικαστική εντολή για τη μεταφορά των χρημάτων, ενώ στη συνέχεια είπε ότι θα εξοφλήσει την πόλη σε ομόλογα που λήγουν το 2031, τα οποία οι ηγέτες της πόλης απέρριψαν.

    Η υπόθεση αφορά μια σύγκρουση του 2020, όταν ο Φερνάντες αφαίρεσε ομοσπονδιακά κεφάλαια από την πόλη και τα έδωσε στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, που ελεγχέται από τον συνασπισμό του. Τα χρήματα προορίζονταν για την αύξηση των μισθών της αστυνομίας. Ο πρόεδρος δικαιολόγησε την κίνηση με το σκεπτικό ότι η πόλη είναι πολύ πιο πλούσια κατά κεφαλήν από την επαρχία.

    Διαβάστε επίσης

    Βραζιλία: Προβληματισμός στην αγορά για τα σχέδια του Λούλα – Στο -5% η Petrobras, με πτώση 3% άνοιξε ο δείκτης Ibovespa

    Γαλλία: Η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία ανέκτησε το 2022 το 83% του επιπέδου που είχε πριν την υγειονομική κρίση

    Qatargate: Κατεπείγουσα διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας δύο βουλευτών



    ΣΧΟΛΙΑ