• ΑΓΟΡΕΣ

    Βραζιλία: Προβληματισμός στην αγορά για τα σχέδια του Λούλα – Στο -5% η Petrobras, με πτώση 3% άνοιξε ο δείκτης Ibovespa

    • NewsRoom
    Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ορκίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας,Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα


    Με απώλειες άνοιξαν την πρώτη συνεδρίαση του 2023 οι μετοχές στη Βραζιλία, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα σχέδια του προέδρου Λούλα, ο οποίος ανέφερε πως θα χρησιμοποιήσει κρατικές εταιρείες για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη.

    Η μετοχή της Petrobras  υποχωρεί κατά 5,5% ενώ ο δείκτης αναφοράς Ibovespa κινείται στο -3,17%.

    Η Lender Banco do Brasil SA υποχώρησε έως και 4,8%, πριν μαζέψει τις απώλειές της στο -4%, ενώ πτωτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα κύρια νομίσματα κατέγραψε και το ρεάλ.

    Στην ορκωμοσία του την Κυριακή, ο Λούλα αναφέρθηκε στη δέσμευσή του να καταπολεμήσει τις ανισότητες και την πείνα ενώ χαρακτήρισε τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες ως «ηλίθιους». Ανέφερε επίσης πως οι δημόσιες τράπεζες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras θα έχουν «ρόλο κλειδί» στο νέο οικονομικό κύκλο.

    Μάλιστα, λίγο μετά την ορκωμοσία του, ο Λούλα υπέγραψε ένα προσωρινό μέτρο που εγγυάται 600 ρεάλ (112,17 $) το μήνα για το πρόγραμμα βοήθειας Bolsa Familia, ενώ αφαίρεσε εταιρείες όπως η Petrobras από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, ακύρωσε ένα διάταγμα που μείωνε τις εισφορές για μεγάλες εταιρείες και επέκτεινε φορολογική έκπτωση στα καύσιμα.

    Αν και ο Λούλα επικρίνει τους τρέχοντες δημοσιονομικούς κανόνες εδώ και μήνες, οι δηλώσεις του την Κυριακή προκαλούν νέο προβληματισμό στις αγορές, οι οποίες ανησυχούν ότι η Αριστερή κυβέρνηση θα διαβρώσει τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς και θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει κατά της επέκτασης της επιδοτούμενης πίστωσης και της αναστροφής της εργασιακής μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι και τα δύο μέτρα θα μπορούσαν να «μειώσουν» τη δύναμη της νομισματικής πολιτικής, αναφέρει το Bloomberg.

    Την ίδια ώρα, μια έρευνα της κεντρικής τράπεζας με οικονομολόγους που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα έδειξε ήδη έναν νέο γύρο ανοδικών αναθεωρήσεων των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό στη χώρα.

    Παράλληλα, τα σχόλια μελών του υπουργικού συμβουλίου του Λούλα εντείνουν τις ανησυχίες. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ ενίσχυσε τη δέσμευσή του να παρουσιάσει ένα νέο δημοσιονομικό σχέδιο στο Κογκρέσο, το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Ο Jean Paul Prates, ο οποίος επιλέχθηκε να γίνει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Petrobras, δήλωσε στην εφημερίδα O Globo ότι η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας θα αλλάξει.

    «Δεν υπήρχε τίποτα λογικό σε αυτά που είπαν ο Λούλα, ο Πρατς ή ο Χαντάντ», σύμφωνα με τον Μαρσέλο Ορνέλα, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Kinitro Capital. «Όλα τα σήματα είναι άσχημα».



    ΣΧΟΛΙΑ