ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί απέρριψε σήμερα την απειλή επιβολής νέων αμερικανικών κυρώσεων ως μια ένδειξη απελπισίας και είπε πως τα αναμενόμενα νέα μέτρα δεν θα καταφέρουν να νικήσουν την Τεχεράνη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, στις 21.00 ώρα Ελλάδας, απείλησε να επιβάλει τις «σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία» σε βάρος του Ιράν.
Η οικονομία του Ιράν βρίσκεται ήδη υπό τεράστια πίεση εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων, οι υποδομές του έχουν πληγεί επανειλημμένα και χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις την 28η Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η Τεχεράνη εξακολουθεί να τηρεί ανυποχώρητη στάση, έπειτα από σχεδόν έξι μήνες πολέμου και έχει ουσιαστικά παραλύσει τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, αρνούμενη να επιτρέψει σε μη εξουσιοδοτημένα πετρελαιοφόρα να διέλθουν από αυτή τη θαλάσσια οδό, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες μεταφορές πετρελαίου. Ο αποκλεισμός των Στενών έχει οδηγήσει σε αύξηση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Κάνοντας λόγο για «επαναλαμβανόμενα σενάρια», ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram: «Το γεγονός ότι εκείνοι (οι Αμερικανοί ηγέτες) έχουν περάσει από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις… στο να επαναφέρουν τα ίδια παλιά σχέδια δείχνει ότι βρίσκονται σε απόγνωση».
Είπε επίσης πως η Ουάσιγκτον πρέπει να μιλήσει στο Ιράν με σεβασμό για να «βρεθεί μία λύση που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη και την εντιμότητα».
«Ποτέ μας δεν φοβηθήκαμε. Όλες οι ενέργειές τους, είτε αποκλεισμοί είτε άλλε στρατιωτικές ενέργειες που έκαναν, απέτυχαν και αυτό το νέο τους εγχείρημα επίσης θα αποτύχει», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει για οικονομικές συνέπειες σε βάρος οποιασδήποτε χώρας παρέχει «οποιαδήποτε μορφή βοήθειας στο Ιράν», ενώ ο Μπέσεντ έχει καλέσει την Κίνα να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον, την ώρα που το Πεκίνο αγοράζει το 80% και πλέον του πετρελαίου που εξάγει το Ιράν διά θαλάσσης, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler για το 2025. Η Κίνα έχει απευθύνει έκκληση για την επίτευξη διπλωματικής λύσης.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν στην Τεχεράνη
Το Ιράν ανακοίνωσε πως ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν Ασίμ Μουνίρ θα επισκεφθεί την Τεχεράνη αύριο, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Ισλαμαμπάντ διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή στη σύρραξη και μια πακιστανική κυβερνητική πηγή ανέφερε πως ο Μουνίρ θα συζητήσει και τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ άλλων την αμερικανική απειλή για νέες κυρώσεις.
Την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί «τι συμβαίνει» στον πόλεμο. «Θα ήθελαν πολύ να κάνουν μια συμφωνία, όμως δεν είναι έτοιμοι να κάνουν τη σωστή συμφωνία, κατά τη γνώμη μου», είπε ο Τραμπ σχετικά με το Ιράν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ δήλωσε χθες ότι η Τεχεράνη έχει λάβει «πολλά μηνύματα» από γειτονικές χώρες, που δεν κατονόμασε, σχετικά με τη σύναψη νέων συμφωνιών, σε περιφερειακό επίπεδο, στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας.
Την ώρα που το Ιράν εμφανίζεται ανυποχώρητο, ο πρόεδρος της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν τάχθηκε επίσης υπέρ της επίτευξης μιας διπλωματικής λύσης.
«Θα ήταν καλύτερο να τερματιστεί ο πόλεμος σήμερα, όταν είμαστε ισχυροί και έχουμε αξιοπρέπεια και ολόκληρος ο κόσμος αναγνωρίσει τη νίκη μας και επισημάνει πως η Αμερική, παραβιάζοντας κάθε κανονισμό, επιτέθηκε στα σχολεία μας, τα νοσοκομεία μας και τις υποδομές και είναι μισητή σε ολόκληρο τον κόσμο», μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Λάρισα: Πυρκαγιά στα Γιαννωτά Ελασσόνας – Επιχειρούν 4 εναέρια μέσα
Λακωνία: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Άγιο Νικόλαο – Επιχειρούν 7 εναέρια μέσα (upd)
FIFA: Έξι ομοσπονδίες από σκανδιναβικές χώρες γυρίζουν την πλάτη στον Ινφαντίνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: 48ωρο λουκέτο και πρόστιμα σε γνωστό beach club στην Πούντα της Πάρου
- Νέα φωτιά στην Αιτωλοακαρνανία – Βελτιωμένη η εικόνα στην πυρκαγιά στη Λακωνία
- Σαλαμίνα: Εξετάζεται η περίπτωση η φωτιά στον Προφήτη Ηλία να προκλήθηκε από επικίνδυνο παιχνίδι ανηλίκων
- Στην Κρήτη μεταφέρεται η συστοιχία Patriot από την Κάρπαθο – Στο ΚΥΣΕΑ το ζήτημα των patriot από τη Σαουδική Αραβια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.