ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε έντονα επικριτικό τόνο για τις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Όπως αναφέρει η ρωσική κρατική ειδησεογραφική υπηρεσία RIA, ο Πούτιν χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ως «απρόκλητη επιθετικότητα» και δήλωσε ότι «δεν έχει καμία βάση και καμία δικαιολόγηση». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για να στηρίξει τον ιρανικό λαό.
Όπως γνωστοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Κρεμλίνο, ο Αραγτσί παρέδωσε στον Ρώσο πρόεδρο επιστολή εκ μέρους του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η επιστολή φέρεται να περιλαμβάνει αίτημα για αυξημένη ρωσική στήριξη, καθώς η Τεχεράνη φέρεται να είναι δυσαρεστημένη με τη μέχρι τώρα στάση της Μόσχας.
🚨⚡BREAKING NEWS ➖ Putin backs Iran 🇮🇷
PUTIN, DURING A MEETING WITH IRANIAN FOREIGN MINISTER ABBAS ARAGHCHI AT THE KREMLIN:
"Russia’s position in supporting Iran is clear. We reject the Israeli aggression, and it has no justification whatsoever." pic.twitter.com/T5ZOWFNvT8
— Ravinder Kapur. (@RavinderKapur2) June 23, 2025
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με κοινό στόχο την ειρηνική αποκλιμάκωση. Ο Αραγτσί, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για «πολύ καλή συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν».
Πηγές από το Ιράν δεν διευκρίνισαν τι είδους βοήθεια ζητείται από τη Μόσχα, ωστόσο διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Τεχεράνη επιθυμεί εντονότερη ρωσική παρέμβαση υπέρ της, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά, έναντι των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Η συνάντηση έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς το Ιράν εξετάζει πώς θα απαντήσει στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, με το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικής σύγκρουσης στον Περσικό Κόλπο να παραμένει ανοιχτό.
Αραγτσί: «Καλή» η συνάντηση με τον Πούτιν
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί χαρακτήρισε «καλή» τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι συζήτησαν λεπτομερώς τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.
«Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο [Βλαντίμιρ] Πούτιν και κατά τη διάρκεια αυτής συζητήσαμε λεπτομερώς τις τελευταίες εξελίξεις», δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Σύμφωνα με τον Αραγτσί, η Ρωσία ανησυχεί για τις συνέπειες των ισραηλινών και αμερικανικών χτυπημάτων στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν απειλή όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Διαβάστε επίσης:
Ντόναλντ Τραμπ: «Κρατήστε τις τιμές του πετρελαίου χαμηλά, παρακολουθώ!»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- MSCI: Η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια οικονομικής ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες αγορές
- Ιράν – Ισραήλ: «Ήρθε η ώρα της διπλωματίας» δηλώνουν οι ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας Γερμανίας
- Wall Street: Ισχυρή άνοδος στους δείκτες – Νέο άλμα άνω των 500 μονάδων για τον Dow Jones
- CNN: Η επίθεση στο Ιράν δεν κατέστρεψε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις – Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος
