Διεθνής πολιτική

Απεβίωσε η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, η δεύτερη γυναίκα δικαστής στην ιστορία των ΗΠΑ


«Έγινα δικηγόρος την εποχή που οι γυναίκες δεν ήταν επιθυμητές στο επάγγελμα…»

Η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, μία από τις πιο θαυμαστές και διακεκριμένες φιγούρες στην πορεία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ενεργή υπέρμαχος της ισότητας των δύο φύλων, απεβίωσε χθες σε ηλικία 87 ετών λόγω επιπλοκών από τον καρκίνο στο πάγκρεας.

«Προσπαθώ να διδάξω τους ανθρώπους εκφράζοντας τη γνώμη μου, μέσα από τις ομιλίες μου, για το πόσο λάθος είναι να κρίνουμε τους ανθρώπους από την εμφάνισή τους ή από το χρώμα του δέρματός τους ή από το αν είναι άνδρας ή γυναίκα».

Γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια στο Μπρούκλιν και ξεχώρισε ως η δεύτερη γυναίκα δικαστής στην ιστορία της χώρας, η δράση της οποίας υπηρέτησε το φιλελεύθερο πνεύμα και αποτέλεσε παραδείγματα υψιπετούς παιδείας με ιστορικές αποφάσεις όπως εκείνη που άνοιξε το Στρατιωτικό ίδρυμα της Βιρτζίνιας στις γυναίκες το 1996.

«Μερικές φορές με ρωτάνε πότε θα υπάρχουν αρκετές γυναίκες [στο Ανώτατο Δικαστήριο] και όταν απαντάω «όταν θα είναι εννέα», σοκάρονται. Αλλά στο παρελθόν είχαμε εννέα άνδρες και κανείς δεν είχε αναρωτηθεί κάτι επ’ αυτού», είχε δηλώσει.

Η μητέρα της πέθανε όταν φοιτούσε ακόμη στο σχολείο. Σπούδασε Νομική στο περίφημο Κορνέλ και στο Χάρβαρντ και γνώρισε τον σύζυγό της στο πανεπιστήμιο όταν ήταν μόλις 17 ετών.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο διορίστηκε επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον το 1993 για να διακριθεί σταδιακά στη φιλελεύθερη πτέρυγά του ενώ ο Κάρτερ την είχε διορίσει στο εφετείο της περιφέρειας της Κολούμπια το 1980.

Ασχολήθηκε με θέματα ισότητας και διακρίσεων μέσα από τα επίσημα αξιώματα που κατακτούσε και πριν ακόμη από το 1972, όταν η Αμερική δεν ασχολιόταν με τέτοια θέματα και τουλάχιστον σε καμία περίπτωση στην έκταση και την ένταση με την οποία τα υπερασπίζεται σήμερα.

Το 2009 είχε δηλώσει: «η πλευρά που επιθυμεί να αφαιρέσει την επιλογή από τις γυναίκες και να τη δώσει στην Πολιτεία, παλεύει μία μάχη χαμένη. Η εποχή μας τάσσεται υπέρ της αλλαγής».

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διαδραματίζει ρόλο καίριας σημασίας στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι τη θέση της θα κληθεί να αναπληρώσει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ που επανειλημμένα είχε επικρίνει τις αποφάσεις της και είχε εις μάτην απαιτήσει την παραίτησή της, έχει τώρα την ευκαιρία να επηρεάσει τα πράγματα προς όφελός του. Εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια αυτού του λαμπρού νομικού μυαλού.


ΣΧΟΛΙΑ