• Διεθνής πολιτική

    Απαντά στις απειλές της Ρωσίας η Φινλανδία: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο

    Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν

    Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν


    Η Φινλανδία είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε είδους ρωσική πίεση αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο εξωτερικών της χώρας, σχολιάζοντας τις απειλές της Ρωσίας σε περίπτωση που το Ελσίνκι προχωρήσει στην ένταξη του στο ΝΑΤΟ.

    Σε δήλωσή του προς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε πως η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της».

    «Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του το φινλανδικό ΥΠΕΞ.

    Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως μια ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει «απειλή για τα εδάφη της» και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Μόσχα.

    Την ίδια ώρα ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, σχεδιάζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να πει στον Πούτιν πως η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.

    Πάντως, η Φινλανδία θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου  στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, ανακοίνωσε  την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι ΗΠΑ εξετάζουν γιατί ο Ερντογάν διαφωνεί με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO

    Τζο Μπάιντεν: Στηρίζουμε τη δυνατότητα Φινλανδίας, Σουηδίας να επιλέξουν το μέλλον τους



    ΣΧΟΛΙΑ