• Διεθνής πολιτική

    Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Τέλος και επίσημα μετά από 50 χρόνια το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση

    • NewsRoom


    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με μια απόφαση 6-3 την Παρασκευή ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade η οποία είχε καθιέρωσε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ το 1973.

    Η αμφιλεγόμενη αλλά αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου δίνει σε μεμονωμένες πολιτείες την εξουσία να θεσπίζουν τους δικούς τους νόμους για τις αμβλώσεις, χωρίς να ανησυχούν ότι θα έρθουν σε αντίθεση με την απόφαση Roe v. Wade , η οποία επί σχεδόν μισό αιώνα επέτρεπε τις αμβλώσεις κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

    Σχεδόν οι μισές πολιτείες αναμένεται να θέσουν εκτός νόμου ή να περιορίσουν σοβαρά τις αμβλώσεις ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Άλλες πολιτείες σχεδιάζουν να διατηρήσουν πιο φιλελεύθερους κανόνες που διέπουν τον τερματισμό της εγκυμοσύνης.

    Ο δικαστής Samuel Alito, όπως ήταν αναμενόμενο, έγραψε την γνωμοδότηση της πλειοψηφίας που απέρριψε την απόφαση, καθώς και μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1992 που υποστηρίζει τα δικαιώματα άμβλωσης σε μια υπόθεση γνωστή ως Planned Parenthood v. Caseys. Στην απόφαση αυτή συμμετείχαν και οι πέντε άλλοι συντηρητικοί στο ανώτατο δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου δικαστή Τζον Ρόμπερτς.

    Οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές του δικαστηρίου υπέβαλαν αντίθετη γνώμη στην απόφαση.

    «Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν προστατεύεται σιωπηρά από καμία συνταγματική διάταξη, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην οποία βασίζονται πλέον κυρίως οι υπερασπιστές των Roe και Casey – η ρήτρα Due Process της 14ης τροποποίησης», έγραψε ο Alito. «Αυτή η διάταξη έχει θεωρηθεί ότι εγγυάται ορισμένα δικαιώματα που δεν αναφέρονται στο Σύνταγμα, αλλά οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμα πρέπει να είναι «βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την παράδοση αυτού του Έθνους» και «να εμπεριέχεται στην έννοια της διατεταγμένης ελευθερίας».

    «Είναι καιρός να προσέξουμε το Σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», έγραψε ο Alito.

    Η υπόθεση που πυροδότησε την απόφαση για την ανατροπή της απόφασης  Roe v. Wade μετά από σχεδόν μισό αιώνα, γνωστή ως Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, σχετίζεται με έναν νόμο του Μισισιπή που απαγόρευε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Πρόκειται  μακράν  για την  πιο σημαντική και αμφιλεγόμενη διαμάχη της θητείας του δικαστηρίου. Αποτελούσε επίσης τη σοβαρότερη απειλή για τα δικαιώματα των αμβλώσεων από το Planned Parenthood v. Casey, στο οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε εκ νέου το Roe.

    Διαβάστε επίσης

    Πρωθυπουργός Μπορν: H υπόθεση Ζαχαροπούλου προσφέρεται για σημαντική συζήτηση στο θέμα της συναίνεσης του ασθενή στις ιατρικές του εξετάσεις

    Επιστολή Ζ. Μπορέλ στον Ν. Αναστασιάδη αναφορικά με τα ΜΟΕ στο Κυπριακό



    ΣΧΟΛΙΑ