ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελαφρώς καλύτερες των προσδοκιών εμφανίστηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, εν μέσω πιέσεων από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις ανησυχίες για αυξήσεις φόρων.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις σημείωσαν μηνιαία αύξηση 0,5%, υπερβαίνοντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο της τάξης του 0,3%.
Η ακρίβεια «ροκανίζει» την καταναλωτική διάθεση
Παρά τα θετικά στοιχεία, τα βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούν να δέχονται πιέσεις από τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,8% τον Αύγουστο, με τις τιμές βασικών ειδών διατροφής να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών GfK. Η εταιρεία σημειώνει πως τα νοικοκυριά ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανότητα φορολογικών επιβαρύνσεων στον επερχόμενο προϋπολογισμό που αναμένεται να παρουσιάσει η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς τον Νοέμβριο.
Ανησυχία στον λιανεμπόριο
Μεγάλες εταιρείες του λιανεμπορίου όπως η Associated British Foods (Primark) και η Aldi UK, έχουν ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μείωσης των καταναλωτικών δαπανών, εάν οι φημολογούμενες αυξήσεις φόρων υλοποιηθούν.
Την ίδια στιγμή, η αλυσίδα μόδας Next προειδοποίησε πως αναμένει επιβράδυνση των πωλήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την εξασθένηση της αγοράς εργασίας.
Παρότι τα τελευταία στοιχεία παρέχουν μια ανάσα στον τομέα του λιανεμπορίου, οι αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας και οι δημοσιονομικές εξελίξεις ενδέχεται να διαμορφώσουν ένα πιο δύσκολο περιβάλλον τους επόμενους μήνες.
Διαβάστε επίσης
Υπ. Οικονομικών Αυστρίας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει σταδιακά προς την έκδοση κοινού χρέους
Καναδάς – Μεξικό: Επιθυμούν εμπορική συμφωνία «πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική» με τις ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζα της Ελλάδος: Ισχυρό πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές τον Ιούλιο – Άνοδος τουρισμού και ξένων επενδύσεων
- Fraport Greece: Ρεκόρ επιβατών τον Αύγουστο του 2025 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
- ΕΤΑΔ: Σε τροχιά αξιοποίησης εμβληματικά ανενεργά ακίνητα – Διαγωνισμοί σε Ναύπλιο, Αλεξανδρούπολη και Άγιο Νικόλαο
- Euroxx Securities για Aegean Airlines: Θετικό outlook με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, υψηλότερος στόχος στα €17,5
