• Διεθνής πολιτική

    Αμερικανικά πλοία στα στενά της Ταϊβάν για πρώτη φορά από την επίσκεψη Πελόζι στο νησί

    • NewsRoom
    USS Chancellorsville

    USS Chancellorsville


    Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία του διέπλευσαν τα διεθνή ύδατα στα στενά της Ταϊβάν την Κυριακή, στην πρώτη σχετική κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ μετά την  επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στο νησί, το οποίο η Κίνα θεωρεί έδαφός της.

    Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Reuters, αναφέροντας πως τα καταδρομικά Chancellorsville και Antietam πραγματοποιούν σχετική επιχείρηση. Τέτοιες επιχειρήσεις συνήθως χρειάζονται οκτώ έως 12 ώρες για να ολοκληρωθούν και παρακολουθούνται στενά από τον στρατό της Κίνας, αναφέρει το Reuters.

    Τα τελευταία χρόνια, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ διέσχιζαν τακτικά τα στενά, προκαλώντας την οργή της Κίνας.  Το ταξίδι της Πελόζι στην Ταϊβάν στις αρχές Αυγούστου εξόργισε το Πεκίνο, το οποίο το θεώρησε ως απόπειρα των ΗΠΑ να παρέμβουν στις εσωτερικές του υποθέσεις. Στη συνέχεια, η Κίνα ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί, οι οποίες έκτοτε συνεχίζονται.

    «Τα (αμερικανικά) πλοία διήλθαν μέσω ενός διαδρόμου στο στενό που βρίσκεται πέρα ​​από τα χωρικά ύδατα οποιουδήποτε παράκτιου κράτους», ανέφερε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Η επιχείρηση καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό, ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό. Ο αμερικανικός στρατός πετά, πλέει και επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε.

    Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του κινεζικού στρατού είπε ότι παρακολουθεί τα πλοία και τα προειδοποιεί.

    «Τα στρατεύματα στο θέατρο παραμένουν σε επιφυλακή και είναι έτοιμα να αποτρέψουν οποιαδήποτε πρόκληση ανά πάσα στιγμή», προστίθεται σε ανακοίνωσή του.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι τα πλοία έπλεαν προς νότια και ότι οι δυνάμεις του παρακολουθούσαν, αλλά ότι «η κατάσταση ήταν κανονική».

    Τα στενά στενά της Ταϊβάν ήταν συχνή πηγή στρατιωτικής έντασης από τότε που η ηττημένη Κουομιτάνγκ κατέφυγε στην Ταϊβάν το 1949 μετά την ήττα σε έναν εμφύλιο πόλεμο με τους Κομμουνιστές, οι οποίοι ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται από το νόμο να παρέχουν στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί. Η Κίνα δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο χρήσης βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της. Η Ταϊβάν λέει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν κυβέρνησε ποτέ το νησί και έτσι δεν έχει καμία αξίωση για αυτό, και ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια άνθρωποι της Ταϊβάν μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

    Πηγή: Reuters

    Διαβάστε επίσης:

    Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν πως επιτρέπει σε αμερικανικά drone να εισέρχονται στο Αφγανιστάν



    ΣΧΟΛΙΑ