• Διεθνής πολιτική

    Ακόμα και για πόλεμο σε δύο μέτωπα προετοιμάζεται το Ισραήλ

    • NewsRoom
    Εκρηκτικό σκηνικό στο Ισραήλ


    Σε τεταμένο κλίμα παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις προετοιμασίες του για μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, ως απάντηση στις βιαιότητες των τρομοκρατών της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Μάλιστα, το Ισραήλ φαίνεται πως είναι έτοιμο ακόμα και για πόλεμο σε δύο μέτωπα, σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επιτεθεί από την περιοχή του Λιβάνου.

    Αυτό δήλωσε ο Mark Regev, ανώτερος σύμβουλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στο Sky News. Σύμφωνα με τον Regev, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό πως η Χεζμπολάχ θα κλιμακώσει την κατάσταση. Για τον λόγο αυτό το Ισραήλ είναι «προετοιμασμένο για πόλεμο σε δύο μέτωπα», ανέφερε.

    «Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον βορρά, αλλά αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε», δήλωσε.

    «Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος. Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο… και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων», πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, πάντως, το Ισραήλ διέψευσε τελικά πως η χώρα δέχθηκε επίθεση από αέρος από τον Λίβανο, κάτι που είχε προκαλέσει συναγερμό σε πολλές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέδωσαν τον συναγερμό σε «τεχνικό λάθος».

    Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμιά ένδειξη για χώρες ή “πρόσθετους παράγοντες” που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Όπως δήλωσε ο Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, «Δεν έχω δει καμιά ένδειξη για πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν σε βάρος του Ισραήλ».

    Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford, ως μια προειδοποίηση  κατά κάθε τρίτου που θα τολμούσε να εμπλακεί στην κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σε ετοιμότητα φέρεται να βρίσκεται και δεύτερο αεροπλανοφόρο. Άλλωστε και το Ισραήλ φρόντισε να προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ πως μια εμπλοκή της στην κρίση θα σήμαινε αυτόματα στοχοποίηση του Λιβάνου. Η ίδια η Χεζμπολάχ, η οποία στην αρχή της κρίσης πήρε θέση στο πλευρό της Χαμάς, εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα πολύ πιο προσεκτική.

    Πίσω στο Ισραήλ, άπαντες αναμένουν την εντολή για την έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Γάζας, στην οποία συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από αέρος. Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει έναν μεγάλο αριθμό από εφέδρους, οι οποίοι πλέον φτάνουν του 360.000.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας δήλωσε πως κάθε άτομο στις πόλεις του νότιου Ισραήλ που απέχουν λιγότερο από 4 χλμ από τη Λωρίδα της Γάζας θα επιτρέπεται να φέρει όπλα και πως περίπου 10.600 νέες αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας έχουν υποβληθεί από το Σάββατο, όταν και ξεκίνησαν τα γεγονότα της επίθεσης της Χαμάς.

    Στη Λωρίδα της Γάζας, εν τω μεταξύ, η κατάσταση παραμένει δραματική. Η Γάζα  έχει βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς ο  μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ξέμεινε από καύσιμα, ενώ δεν λειτουργεί η παροχή νερού και οι τηλεφωνικές γραμμές. Σταδιακά μειώνονται και τα φαγητά και οι ιατρικές προμήθειες, καθώς το Ισραήλ έχει επιβάλει ολοκληρωτικό αποκλεισμό ενώ και η Αίγυπτος έχει σταματήσει τις ανθρωπιστικές της βοήθειες προς τη Λωρίδα.

    Δεκάδες κτήρια στην πόλη έχουν καταστραφεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, ενώ άπαντες φοβούνται πως μια χερσαία επιχείρηση θα οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές λουτρό αίματος.

    Αν και τα Αραβικά κράτη επιχειρούν να παρέμβουν για να εκτονωθεί η κατάσταση, κάτι τέτοιο προς το παρόν μοιάζει αδύνατο, καθώς το σοκ από τις βαρβαρότητες της Χαμάς στο Ισραήλ παραμένει μεγάλο. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, συμμετέχουν σε συνομιλίες με το Ισραήλ και το  Κατάρ για τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε το Ισραήλ την Τετάρτη να επιδείξει συγκράτηση στην απάντησή του ώστε να αποτραπούν όσο είναι δυνατόν οι απώλειες  αθώων αμάχων.

    Διαβάστε επίσης

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανώτατος αξιωματούχος κάνει λόγο για «False alarm» στην επίθεση από αέρος της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο

    Μεσανατολικό: Τουλάχιστον 22 Αμερικανοί νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς

    Πόλεμος στο Ισραήλ: «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δολοφονήθηκαν 40 μωρά από τη Χαμάς»



    ΣΧΟΛΙΑ