• Διεθνής πολιτική

    Αυστρία: Ο νέος αρχηγός του ÖVP και υποψήφιος Καγκελάριος είναι ο Καρλ Νεχάμερ

    • NewsRoom
    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ


    Ο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πολιτικό του σύμμαχο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, θα ηγηθεί του κυβερνητικού συνασπισμού του Συντηρητικού Κόμματος (OVP) και τον Πρασίνων στην Αυστρία.

    Διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς στις αρχές του περασμένου έτους και αυτή ήταν η πρώτη κυβερνητική θέση που έχει αναλάβει ποτέ.

    Ο 49χρονος Καρλ Νεχάμερ είναι πρώην στρατιωτικός και σύμβουλος επικοινωνίας που ανέβηκε μέσα από την ιεραρχία του κόμματος για να γίνει σήμερα πρόεδρος του OVP.

    Αγαπά την στρατιωτική διάλεκτο και ευχήθηκε «Soldatenglueck!» (στρατιώτες καλή τύχη) στις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν πέρυσι στα αυστριακά σύνορα.

    Ως υπουργός Εσωτερικών, ήταν το πρόσωπο κλειδί για την εφαρμογή των βασικών σημείων της πολιτικής του Κουρτς: σκληρή γραμμή στην μεταναστευτική πολιτική, ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και δέσμευση για την αποφυγή επανάληψης της μεταναστευτικής κρίσης της περιόδου 2015-2016 για την Ευρώπη, τότε που η Αυστρία υποδέχθηκε αιτούντες άσυλο που αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της.

    Έχει επιβιώσει τουλάχιστον ενός μεγάλου σκανδάλου ως υπουργός. Ένα σοβαρό κενό του συστήματος Πληροφοριών, η ευθύνη για το οποίο ανήκε σε αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών υπό την ηγεσία του, είχε ως αποτέλεσμα οι αυστριακές αρχές να μην επιληφθούν της περίπτωσης καταδικασμένου τζιχαντιστή για τον οποίο ήταν γνωστό ότι προσπάθησε να αγοράσει πυρομαχικά για αυτόματο όπλο. Αυτός ο τζιχαντιστής σκότωσε τέσσερις ανθρώπους πέρυσι σε τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βιέννης πριν σκοτωθεί από την αστυνομία.

    Αν και παραδέχθηκε ότι έγιναν απαράδεκτα λάθη στην διαχείριση των πληροφοριών για τον τζιχαντιστή, επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου ο ίδιος ηγείτο στον ακροδεξιό προκάτοχό του Χέρμπερτ Κικλ, αν και ο Κικλ βρέθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ πριν από αυτόν το υπουργείο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Συντηρητικών του Νεχάμερ επί 17 χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ