• Διεθνής πολιτική

    Μακρόν: Ξεκινά περιοδεία στον Κόλπο – Στη βαλίτσα χρυσοφόρα συμβόλαια για την πώληση όπλων

    • NewsRoom
    Εμανουέλ Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν – Πηγή φωτογραφίας (Wikimedia Commons)


    Ο Εμανουέλ Μακρόν αρχίζει σήμερα μια σύντομη περιοδεία στον Κόλπο, με σκοπό να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με τα κράτη της περιοχής· στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να ανακοινωθούν μεγάλες διμερείς συμβάσεις που θα αφορούν πωλήσεις όπλων, με μεγαλύτερη αυτήν που θα αφορά δεκάδες μαχητικά Rafale.

    Ο ισχυρός άνδρας των Εμιράτων, ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, θα υποδεχθεί τον αρχηγό του γαλλικού κράτους στον χώρο της παγκόσμιας έκθεσης του Ντουμπάι, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

    Έπειτα από τη συνάντησή τους σήμερα το πρωί, αναμένεται να είναι παρόντες στην τελετή υπογραφής διαφόρων συμφωνιών οικονομικής φύσης και συμβάσεων για την προμήθεια όπλων.

    «Δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη του χριστουγεννιάτικου δώρου» του κ. Μακρόν, χαριτολόγησε ο Ανουάρ Γκαργκάς, σύμβουλος του πρίγκιπα, μιλώντας σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τη διακριτικότητά του μοιράζεται επίσης το Ελιζέ και οι εταιρείες που θα προμηθεύσουν τους εξοπλισμούς.

    Δεκάδες Rafale

    Η πιο πολυαναμενόμενη σύμβαση είναι αυτή που αφορά την προμήθεια αρκετών δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών Rafale στα ΗΑΕ, προς αντικατάσταση του στόλου των 60 πεπαλαιωμένων Mirage 2000 που είχαν αγοράσει στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

    Τα ΗΑΕ είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος πελάτης της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας, με βάση τα δεδομένα της περιόδου 2011-2020, με παραγγελίες 4,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση επιτροπής του γαλλικού κοινοβουλίου αρμόδιας για τις εξαγωγές όπλων της χώρας.

    Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία έχει επικριθεί έντονα, επειδή οι εξοπλισμοί που πούλησε σε μοναρχίες του Κόλπου χρησιμοποιήθηκαν στη σύρραξη στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες της συμμαχίας που σχημάτισε φέρονται να έχουν διαπράξει σωρεία εγκλημάτων πολέμου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

    Αγοράζοντας τα Rafale, που κατασκευάζονται από την Dassault Aviation, τα Εμιράτα θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Κατάρ, που αγόρασε 36, καθώς και την Αίγυπτο (απέκτησε 24 το 2015, άλλα 30 το 2021).

    Τον κ. Μακρόν συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία: τον πλαισιώνουν κορυφαίοι υπουργοί του, οι Ζαν-Ιβ Λεντριάν (Εξωτερικών), Μπρουνό Λεμέρ (Οικονομίας) και Φλοράνς Παρλί (Άμυνας) καθώς και επικεφαλής μεγάλων γαλλικών βιομηχανικών ομίλων (Airbus, Thalès, Air Liquide, EDF…).

    Πάνω από 4 δισ. ευρώ σε γαλλικές εταιρείες

    Η ροή επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μεγάλη και το ισχυρό κρατικό ταμείο των ΗΑΕ, το Mubadala, έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να αυξήσει τις τοποθετήσεις του -οι οποίες ήδη ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ- σε γαλλικές εταιρείες.

    Ο Γάλλος πρόεδρος φθάνει την επομένη των εορτασμών για την 50ή επέτειο από τη δημιουργία των Εμιράτων, τη 2η Δεκεμβρίου 1971. Θα επισκεφθεί περίπτερα της Γαλλίας και των ΗΑΕ στην Expo 2020, την πρώτη παγκόσμια έκθεση στη Μέση Ανατολή, που άνοιξε τις πόρτες της τον Οκτώβριο, με έναν χρόνο καθυστέρηση εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

    Ο κ. Μακρόν θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κατάρ και κατόπιν στη Σαουδική Αραβία. Αναμένεται να συζητήσει για «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, του ριζοσπαστικού ισλαμισμού και της χρηματοδότησής τους» και να επιδιώξει «τη συνεργασία με τα κράτη αυτή, ιδιαίτερα εναντίον του Ντάες» (σ.σ. ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά), που το Ελιζέ θεωρεί «απολύτως απαραίτητη για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Γάλλων και των Ευρωπαίων».

    Για τα περιφερειακά ζητήματα –τις κρίσεις στον Λίβανο και στη Λιβύη, το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, την κατάσταση στο Ιράκ– ο αρχηγός του κράτους θέλει η Γαλλία να διαδραματίσει ρόλο «εξισορροπητικής δύναμης» και «αξιόπιστου εταίρου» ο οποίος κάνει διάλογο «με όλα τα μέρη».

    Αναμένεται να καλέσει να δοθεί βοήθεια στον Λίβανο, καθώς η βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή επιτάθηκε εξαιτίας κυρώσεων αρκετών κρατών του Κόλπου, ιδίως της Σαουδικής Αραβίας, που έχει σταματήσει τις εισαγωγές της από τη Βηρυτό.

    Ανθρώπινα δικαιώματα

    Στην Τζέντα, ο κ. Μακρόν θα γίνει ένας από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που θα συναντηθεί με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετά τη δολοφονία το 2018 του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της πατρίδας του στην Κωνσταντινούπολη, που αμαύρωσε την εικόνα του.

    «Όπως κάνει πάντα στα ταξίδια του», ο Γάλλος πρόεδρος «θίγει στους συνομιλητές του το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν είναι αναγκαίο», ανέφερε η γαλλική προεδρία απαντώντας στις επικρίσεις ΜΚΟ για το ραντεβού αυτό.

    Η συνάντηση δεν έχει σκοπό να «ξανανέβει στη σέλα» ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά για το Ελιζέ είναι αδύνατο να ασκηθεί «φιλόδοξη πολιτική» στη Μέση Ανατολή χωρίς «διάλογο» με τη Σαουδική Αραβία, μέλος της G20 και μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας.

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ