• Διεθνής πολιτική

    Αυστρία: Για πρώτη φορά από το 2018 δημοσκόπηση καταγράφει αρνητική αξιολόγηση για την κυβέρνηση

    • NewsRoom

    Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς


    Με πολλή κριτική από τον πληθυσμό της χώρας αντιμετωπίζεται το έργο της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, όπως διαπιστώνεται στην αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση “Αυστρία τάση” που διενεργήθηκε για το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) και τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ATV και της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σήμερα, Κυριακή.

    Παρόμοια δημοσκόπηση πραγματοποιείται σε τακτικά χρονικά διαστήματα για το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταγράφοντας την πολιτική διάθεση του πληθυσμού, και στην τρέχουσα, είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018 που παρουσιάζεται μία αρνητική αξιολόγηση των κυβερνητικών επιδόσεων.

    Στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 42% εμφανίζονται να είναι ικανοποιημένοι με το έργο της κυβέρνησης, το 55% όμως δεν είναι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο στην αντίστοιχη δημοσκόπηση, καταγραφόταν ακριβώς το αντίστροφο.

    Επιπλέον, έκτοτε, η κυβέρνηση εμφανίζεται να χάνει σημαντικό έδαφος ως προς την πρόθεση ψήφου σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, με τα δύο κόμματα της, Λαϊκό και Πράσινοι, να συγκεντρώνουν μαζί, ποσοστό μόνον 45%, στην τωρινή δημοσκόπηση.

    Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, λίγο μετά από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στη Αυστρία, στην τακτική δημοσκόπηση του ΑΡΑ καταγραφόταν σημαντικά αυξημένη η εμπιστοσύνη των Αυστριακών πολιτών απέναντι στους πολιτικούς της χώρας, και συγκεκριμένα προς εκείνους που καλούνταν να διαχειριστούν την κρίση.

    Στην κορυφή της εμπιστοσύνης, με ποσοστό 51%, βρισκόταν για πρώτη φορά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και μόλις στην τρίτη θέση (ποσοστό 42%) ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος διατηρούσε στο παρελθόν σταθερά την πρώτη θέση.

    Δεύτερος, μετά τον καγκελάριο, ακολουθούσε, με ποσοστό 49%, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών κόμμα των Πράσινων, των οποίων ο αρχηγός και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο Βέρνερ Κόγκλερ, εμφανιζόταν στην τέταρτη θέση στον δείκτη εμπιστοσύνης.

    Στην πρώτη δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί λίγο μετά από την εξαγγελία των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, περίπου τα δύο τρίτα των Αυστριακών (ποσοστό 63,5%) εμφανίζονταν να στηρίζουν την κυβέρνηση της χώρας στον αγώνα της κατά του ιού, θεωρώντας ότι αντιμετώπιζει σωστά την κατάσταση, ενώ μόλις το 16% είχε αντίθετη γνώμη.

    Σε ποσοστό 80%, οι ερωτηθέντες δήλωναν πρόθυμοι να δεχθούν περιορισμούς στις προσωπικές τους “ελευθερίες”, εάν αυτό βοηθά στην αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ σε ποσοστό 44% εξέφραζαν φόβους ότι οι ίδιοι ή κάποιος από την οικογένεια τους θα μπορούσε να προσβληθεί, και σε ποσοστό 52% δεν “έβλεπαν” έναν τέτοιο κίνδυνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυστρία: Αναβάλλεται η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα

    Κουρτς: Η συμμαχία Αυστρίας-Ισραήλ για τα εμβόλια δεν στρέφεται κατά της ΕΕ

    Μπρετόν (Κομισιόν): Πριν τις καλοκαιρινές διακοπές η υλοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ