• Πολιτική

    Το δίλημμα του Ποταμιού: Υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ή αποχή;

    • NewsRoom
    Θεοδωράκης Ποτάμι

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης


    Μεταξύ ενός διλήμματος ως προς την στάση που θα κρατήσει απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται το Ποτάμι. Οι πληροφορίες από την Σεβαστουπόλεως αναφέρουν το Ποτάμι σκέφτεται πλέον είτε να υπερψηφίσει τη συμφωνία (με την αντίθετη στάση των κκ. Αμυρά και Ψαριανού), είτε να απέχει από τη ψηφοφορία.

    Με το δεύτερο η Συμφωνία θα περάσει τυπικά, καθώς ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών για την πλειοψηφία θα πέσει, ωστόσο πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρα θα έχει σημαντικό πρόβλημα καθώς η ψηφοφορία αφορά ένα πολύ σημαντικό εθνικό ζήτημα.

    Για αλλαγή του πολιτικού πλαισίου μέσα στο οποίο το Ποτάμι καλείται πλέον να πάρει τις αποφάσεις του για τη στάση που θα κρατήσει στη διαδικασία για τη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε λόγο στην ομιλία του στη Βουλή και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες.

    Ο κ. Μαυρώτας ξεκαθάρισε πως το Ποτάμι, επισήμως, συνεχίζει να βλέπει με θετικό βλέμμα τη Συμφωνία παρά τα αρνητικά της στοιχεία, ωστόσο η υφαρπαγή Δανέλλη από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα «χτύπημα κάτω από τη ζώνη», που αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα.

    «Θεωρούμε και θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες ότι η Συμφωνία είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά στοιχεία και γι αυτό την στηρίζουμε, προκειμένου να αλλάξουμε το ντε φάκτο δεδομένο με το μονοπώλιο της χρήσης του όρου Μακεδονία» είπε αρχικά. «Το πιο αρνητικό κομμάτι είναι η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας που έγινε στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Χάθηκαν τα επιχειρήματα μέσα σε αναθέματα. Χάθηκε ο διάλογος μέσα στο μπούλινγκ».

    «Η συμφωνία δεν είναι αρκετή για να μπει ως μακιγιάζ, να μπει ως φερετζές στις τραγικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Η αποσκίρτηση του κ. Δανέλλη από την ΚΟ του Ποταμιού, δίνει δυστυχώς τροφή σε όσους θέλουν να πλάθουν σενάρια περί δανεισμού βουλευτών. Το Ποτάμι σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει υπόνοιες ότι γίνεται Καμμένος στη θέση του Καμμένου. Ή ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτική κοπτοραπτική. Η ψήφος εμπιστοσύνης περνάει και με κάτω από 151 ψήφους. Το όριο των 151 δεν ήταν απαραίτητο και γι’ αυτό θεωρούμε χτύπημα κάτω από τη ζώνη προς το Ποτάμι, ένα κόμμα που έχει βάλει πλάτη στη συμφωνία και στο οποίο αποβλέπει η κυβέρνηση για την ψήφισή της, το γεγονός ότι η κυβέρνηση υφαρπάζει έναν βουλευτή του για να του δώσει αέρα να κυβερνήσει ως τον Οκτώβριο», είπε επίσης ο Γιώργος Μαυρωτάς και πρόσθεσε:

    «Η γνώμη μας για την ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει. Αυτό που αλλάζει πλέον είναι το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έρχεται. Αλλάζει αυτό τη στάση μας; Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε τον τρόπο αυτό να εκφραστεί με τον κατάλληλο τρόπο».

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε πως το Ποτάμι δεν έχει καμία δικαιολογία να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. «Κρατάω αυτό που είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ότι πυξίδα μας είναι το εθνικό συμφέρον», δήλωσε από το Στρασβούργο ο κ. Κύρκος προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν από προχθές που έφυγα από την Αθήνα για το Στρασβούργο μετακινήθηκε η πυξίδα. Δεν είμαστε στο τρίγωνο των Βερμούδων που γυρνάνε οι πυξίδες. Είναι σταθερή η στόχευσή μας».

    «Έχουμε αιτιολογήσει την ψήφο μας για τη συμφωνία των Πρεσπών από πάρα πολύ καιρό και μάλιστα έγινε πολύ καλύτερη μετά τις τελευταίες τροπολογίες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Το Ποτάμι θα ζητήσει την ψήφο του λαού αυτόνομο. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι πολύ σημαντική η παρουσία του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Άρα μπορεί να μετρήσουν οι πολίτες εάν -σε μια περίοδο που θα είναι δύσκολες οι αναμετρήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο και δεν ξέρουμε ποιες κάθετες διαιρέσεις θα υπάρξουν- είναι θετικό ή αρνητικό το να μην υπάρχει το Ποτάμι που δίνει λύσεις στα αδιέξοδα» κατέληξε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

    Υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, θεωρεί τη συμφωνία θετική, και από τη διεθνή εμπειρία που έχει ως ευρωβουλευτής, εκτιμά ότι ενδεχόμενη ακύρωση της θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έντονες φήμες για επίσπευση των διαδικασιών κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών – Καταλύτης το Ποτάμι



    ΣΧΟΛΙΑ